Dr. Michael Laitman

Hogyan lehet a háború kompatibilis a “felebarátunk iránti szeretettel”?

 Kérdés:

Az egyik közelmúltban adott lecke alkalmával azt említette, hogy a valóságban a többi vallás nem tartalmazza a “Szeresd felebarátodat” alapszabályt. Olyan példákat említett mint a háborúk, melyeket az imádkozás joga miatt folytattak, vagy a hinduizmusban található kaszt rendszer, és ezeket olyan jeleknek állította be, mint ellenkező példáit a fentebb említett alapszabálynak.

Szóval hogyan értsük ezek alapján a “hét nemzet elleni háborúkat” és az Amalek elleni háborút? Próbálom megérteni, hogyan lehet ezeket a tetteket megmagyarázni, miközben a “szeresd felebarátodat” alapszabályról beszélünk. Úgy érzem, hogy még akkor is, ha ezek a háborúk ennek a szabálynak a betartása közben folytak, a jövő generációk rossz következtetéseket fognak levonni belőlük, és ennek eredményeképpen pusztítást és kegyetlenségeket fognak elkövetni.

Válaszom:

A korrekció pontosan az önzőség és a Fény közötti háborúk és összecsapások által történik. Vegyük például Dávid királyt, akinek a Psalm-jait az egész világ nagyra értékeli, mivel azok a Teremtő által érzett szeretet legmagasabb fokú kifejezései. Mégis 4o évet töltött háborúk vívásával, és ennek tetejében ő volt a kezdeményező ezekben a háborúkban. Ez úgy ismert, mint Dávid hódításai, Egyiptomtól Babilóniáig, beleértve Libanont, Szíriát, Jordániát és más felső spirituális eredettel bíró területeket. Egy másik példa Józsué, aki Izrael földjét hódította meg, és hét nemzetet űzött el onnan. Emellett a Teremtő akarta úgy, hogy azok a nemzetek ne maradjanak ott. Mindezt a Tóra írja le nekünk, és ez az önzőség korrekciója alkalmával történik, amint azt adakozással váltjuk fel.

Ahhoz, hogy az emberek földön való elrendezésért megfelelő módon tudjuk szemlélni, el kell képzeljük az azokat irányító erőket. Amennyiben a tettek a Teremtő akaratának megfelelően történnek, mint a Dávid és Józsué által vívott háborúk a bibliai időkben, akkor az az önzőség korrekciójával egyenlő. Azonban, ha a tettek az ember döntése alapján történnek, akkor azok önzőek! Azok óta az idők óta Izrael nem vívott olyan háborút, amit ő kezdeményezett.

KA

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,702 seconds.