Dr. Michael Laitman

A lopás spirituális jelentése

 Kérdés:

Báál HaSzulam azt írta, hogy a világ nemzetei “ellopták” a Kabbala tudományát a Kabbalistáktól. Mit jelent mindez?

Válaszom:

A “lopás” annyit jelent, hogy önző vágyainkat használjuk. Írva van, hogy Adam HaRishon lopott a Teremtőtől, ami azt jelenti, hogy a Hochma (bölcsesség) Fényét akarta használni anélkül, hogy azt a Hassadim (adakozás) Fényébe burkolta volna. Lopás annyit jelent, hogy a mindent a magunk számára akarunk megszerezni, anélkül, hogy efelett az adakozás szándékát használnánk.

A múltban, a Második Temlom lerombolása előtt, a zsidók nem rejtették el a Kabbala tudományát. Nyíltan mutatták azt meg a világ más népeinek, és ebből fejlődtek ki a földi tudományok, melyek a Természetet (A Teremtő rejtett formáját) tanulmányozzák, valamint a filozófia (az a rendszer, mely az önző elmét használja arra, hogy találgatásokba bocsátkozzon a Teremtővel kapcsolatban, bár ő el van rejtve az elme számára). Rav Kook írt arról, hogy a filozófiák a Kabbalából erednek, mint ahogy Johann Reuchlin, a 16. század nagy filozófusa és sokan mások is megemlítették mindezt.

Szóval mikor is lett a Kabbala elrejtve? Mindez azután történt, hogy Izrael nemzete lezuhant a felebarát iránti szeretet magas szintjéről az alaptalan gyűlölet szintjére. Ez pedig a Második Templom lerombolásához vezetett. Rashbi (Rabbi Simon) a Zohár könyvének szerzője nagy szomorúságát fejezte ki annak kapcsán, hogy onnantól kezdve a Kabbaláról olyan módon kellett írni, hogy az rejtve maradjon az emberek előtt, és hogy ez a rejtettség egészen a 20. századig életben kellett, hogy maradjon. Ez az az időszak, amikor a Kabbala ismét felfedődik az egész világ számára, hogy az összes ember hasznát szolgálhassa.

A Második Temlom lerombolása előtt nem volt szükség arra, hogy a Kabbaláról írjanak, mivel az embereknek közvetlen érzete volt a Teremtővel kapcsolatban, és a Kabbala tudománya egyszerűen kommunikációjuk módja volt. Azonban amennyiben a Kabbala nem lett volna “ellopva”, az emberiség nem lett volna képes tovább fejlődni. Annak érdekében, hogy az emberiség fejlődhessen, az önző vágynak tartalmaznia kell a Fény egy szikráját, mely azt feléleszti és életben tartja. Szóval a Fénynek eme szikrája tette lehetővé, hogy az emberiség önzősége az egyik generációról a következőre fejlődhessen, ezzel a technológia, kultúra, oktatás és más társadalmi intézmények fejlődését elősegítve.

Azonban ma minden amit ez a szikra volt hivatott nekünk adni bekövetkezett és kifejlődött. Az önzőség egy egységes rendszerré nőtte ki magát. Nyilvánvalóvá vált, hogy ha önző egyének kapcsolatra lépnek egymással, nem képesek továbbá önző módon tovább fejlődni, hanem visszafejlődnek. Mindez az általános válságban fejeződik ki minden olyan területen ahol az emberiség jelen van, beleértve a kultúrát, nevelést, tudományt, kereskedelmet és gazdaságot.

Mostantól kezdve használnunk kell a Kabbala tudományát arra, hogy korrigáljuk magunkat és a globális rendszerben való résztvételünket, ameddig el nem érjük a teljes harmóniát.

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,670 seconds.