Dr. Michael Laitman

Iskolai tűnődés: hogyan segítsük egy ember kifejlődését

 Kérdés:

A mai iskolásokat is tanítjuk arra, hogy osztozzanak, és járuljanak hozzá a közöshöz, de ahogy kilépnek a világba, különböző, és másfajta értékrend kezdi őket befolyásolni. Mit kellene a jelenlegi oktatási rendszerhez hozzáadnunk, hogy egy személyt formáljunk, és ne egy “szakembert”?

Válaszom:

Egy manapság általános modern iskola nem képes személyt nevelni, és arra sem képes, hogy a tanulókba öltse a többiekkel szembeni megfelelő hozzáállást. Ennek az egyetlen módja az, hogy megfelelő környezetet (társadalmat) építsünk ki, melyet először is ki kell alakítsunk a tanulók körül.

Egyetlen manapság létező iskola sem tűz ki ilyen jellegű célokat maga elé. A viágon mindenhol a gyerekeket arra tanítjuk, hogy sikeresek legyenek különböző tesztek írásában, hogy megnyerjenek különböző versengő feladatokat, és hogy túltegyenek a többieken. Az iránytűjűk arra van beállítva, hogy minden áron sikeresek legyenek, hogy egy a legnagyobb profittal járó foglalkozásra tegyenek szert.

Ez a rendszer működött a versengő társadalomban. Azonban most egy integrált társadalomban találjuk magunkat, mely a a következő alapelv alapján működik: “nem a legerősebb (a mások kárára) jár legjobban, hanem az, aki képes a többiekkel egységre lépni (mindannyian együtt)”. Ezért egy másfajta ember formálására van szükség: nem mindenki ellenségére, hanem mindenki barátjára.

Egy ilyenfajta ember formálása önző természetünkkel ellenkezik. Ezért egy speciális módszerre van szükségünk (A Kabbala tudományára) és annak eszközére (a Korrigáló Fényre). Másképp az emberek megint eltorzítják az egység gondolatát, és ismét a “világ proletárjait akarják majd egyesíteni”, és ismét elkezdenek majd szocializmust, vagy a kibbuc rendszert építeni. Önzőségünk semmi jobbal nem képes előállni.

Ennél fogva a megfelelő nevelés a társadalom legnagyobb, első számú problémája. Amennyiben ezt nem oldjuk meg, a társadalom nem lesz képes saját magát a Természet követeléseinek megfelelően reformálni. Ilyenfajta reformot csakis a Kabbalisztikus alapelvek alkalmazásával vagyunk képesek elérni.

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,144 seconds.