Dr. Michael Laitman

Az idő amikor csak “sodródunk az élet folyamával” véget ért

A “Bevezető a Tíz Szfira Tanulmányába” írásában Báál HaSzulam ír az ember azon vágyáról, hogy teljesen megértse élete értelmét. Azt mondja: “Mégis a kérdés, ‘Mi az életem értelme’ továbbra is olyan keserűen és erőteljesen megmarad, mint mindig. Néha váratlanul ér minket, nekiesve elménknek és a földig alázva minket, amíg meg nem találjuk híres trükkünket, hogy csak belemerülünk életünk folyamába, mint azelőtt.”

A kis vágyakkal rendelkező emberek olyanok, mint a gyerekek: rendet akarnak. Határokat szabnak maguknak és azokon belül élnek, hogy biztonságban érezzék magukat. Emellett ezek az emberek egy hierarchikus rendszert várnak el többiekkel való kapcsolataikban. Tudni akarják “Ez a személy magasabban helyezkedik el, mint én, a másik pedig alacsonyabban. Ettől félnem kell, és ezt pedig tisztelnem kell.”

Sok politikus, pszichológus és szociológus használja ezt előnyére, és a vallások is ezen alapulnak. A történelem folyamán az emberek féltek a természet erőitől, híve abban, hogy azok erősebbek náluk. Azzal próbálták elsimítani a dolgokat, hogy ezeket az erőket tistzteletben tartották, és így az emberek speciális rendszereket építettek melyek segítségével kifejezték hozzáállásukat a természet erőivel szemben.

Így születtek meg a vallások. És a vallások jók voltak az emberek számára mivel tisztán értésükre adták, mit várnak el tőlük. Ez az intézmény kielégítő volt mindenki számára, mivel az emberek képesek voltak magukat a vallások segítségével megvédeni.

Ma azonban egy teljesen más korban élünk. Ma az élvezetek iránti vágy túlnőtt minden határon. Függetlenül attól, hogy az emberek vallásosak-e vagy szekulárisak, nem képesek magukat az eddigi határok között megtartani. Nem képesek a továbbiakban az “élet folyamában haladni” mint azelőtt.

A múltban az emberek egyszerűen előre megtervezett cselekedeteket hajtottak végre mindenféle analizálás, vagy megbeszélés nélkül. Az emberek egy bizonyos módon cselekedtek, és elégedettek voltak mindezzel, mivel tudták, hogy életüket megfelelő módon élték. Ma azonban ezzel szemben az emberek nem elégedettek életstílusukkal, mivel egyetlen tettük sem adja meg számukra a választ, “Miért, mi célból élek?”

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,156 seconds.