Dr. Michael Laitman

Felemelkedés a Teremtő felé, a vágy fokain keresztül

Kérdés:

Mi a teremtés célja, és hol vagyunk mi ezen a célhoz vezető spirituális létrán?

Válaszom:

A teremtés célja, hogy elérjük a Teremtővel való összeolvadást. A Kabbala különböző technikákat használ arra, hogy a rejtett világ kategóriáinak és tulajdonságainak a lényegét kifejezze, mely világot az olvasó nem képes még megérteni.

Annak érdekében, hogy képesek legyünk a Teremtő és a teremtés közötti különbségek észrevételére, azt mondjuk, hogy a Teremtő “fennt” és a teremtés pedig “alul” helyeszkedik el tulajdonságaik fontosságának megfelelően. Ezek után megmérjük a magasságuk közötti különbséget, azonban minez nem fizikai távolság, hanem a tulajdonságok közötti távolság, a személy elszeparáltsága az abszolút Teremtőtől.

Amennyiben a személy nem rendelkezik akár csak egy vággyal is, mely hasonló a Teremtőhöz (az adakozás tulajdonságához), akkor még nem érte el a legalsó szintet a létrán maga és a Teremtő között. Amennyiben akár csak vágyainak legminimálisabb részét hasonlóvá tette a Teremtőhöz, akkor felemelkedett az első szintre. Amennyiben képes nagyobb mértékben felhasználni vágyait az adakozás érdekében, akkor képes a második szintre felemelkedni.

Ezek az “adagok” kezdettől fogva ki vannak nekünk mérve. Ezek nagyon precízek, és egymástól állandóan egy teljes 1O szfirában különböznek. Minden egyes alkalommal egy újabb adag vágyat kapunk, és azáltal, hogy korrigálom a szándékomat megszerzésről adakozásra, felemelkedem.

(Képaláírások: desire-vágy, revealed-felfedett, concealed-rejtett)

Előbb utóbb az egész teremtett vágyat hasonlóvá kell tegyem a Teremtőhöz. Azonban ez a vágy jelenleg el van rejtve előlem, és csak olyan mértékben fedődik fel, amekkor mértékben én azt képes vagyok használni az adakozás érdekében. Ezért van az egész Univerzum három világra osztva:

– Ez a világ, ahol úgy érzékelek, mint bárki más, még a “saját magam számára” vágyán belül is

– Az a világ mely el van rejtve előttem, mely azokból a vágyakból áll, melyeket még nem vagyok képes az adakozás érdekében használni, és emiatt nem jelenik még az a világ meg számomra

– A Felső Világ, mely megjelenik számomra, mely egy olyan vágy amit már képes vagyok az adakozás érdekében felhasználni, és ennél fogva érzékelem a Teremtőt a formák hasonlóságának a segítségével.

Minden az egyetlen, közös vágyon belül történik, mely vágyat a Teremtő teremtett. Semmi nem létezik ezen a vágyon kívül. Minden ami egyenlőre rejtve van előlem, és ami már megjelent egy vágynak számít. Ennél fogva ami ma még rejtve van előlem, holnap megjelenik számomra. És ily módon a valóság újabb része változik át rejtettről, felfedettre.

hzs

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,120 seconds.