Dr. Michael Laitman

Ne féljünk a sötét pincétől

Kérdés:

Baál HaSzulám azt írja, hogy a végtelen világban létezünk. Mi a végtelenség?

Válaszom:

A végtelen a Teremtővel való teljes egység. Ez egy Kli (edény), ami határtalanul meg van töltve Fénnyel. Ez egy Törvény, egy valóság, ahol „Ő és a neve egyek”. Ez a teremtés tervének alkalmazása.

A Teremtő ezt a végtelen állapotot teremtette meg. De annak érdekében, hogy szabadon elérhessük ennek az állapotnak a tudatosságát, olyan érzékeléseket adott számunkra, amik azt kényszerítenek minket, hogy ne érezzük ezt; híján vagyunk tudatosságnak és megértésnek, és az összezavarodottság állapotában vagyunk.

Amikor egy baba születik ebbe a nem normális világba, lekicsinyítjük számára a világ méretét, egészen a kiságyig. Különleges ételek helyett zabkásával etetjük, és nem adunk a számára játékokon túl semmit. De mindez annak érdekében történik, hogy fokozatosan fog fejlődni, és helyesen nő fel.

Baál HaSzulám még durvább példát hoz egy a diákjaihoz írt levélben: sötét pincét (a mi világunk), ahol a Király fiát nevelik (a személyt, akit a Teremtő arra választott, hogy közel hozza őt Önmagához). Ez egy metafora, amely a „pincéből”, azaz a mi világunk sötét érzetéből való spirituális fejlődést érzékelteti.

Néha kimozdulhatunk a pincéből egy időre, és akkor hirtelen tényleg csodálatosnak érzékeljük a világunkat. Máskor szenvedünk a nem gyümölcsöző spirituális fáradozásainktól. Így tol előre miket a Teremtő, hogy szilárd döntést hozzunk és önmagunk fölé emelkedjünk.

És akkor, váratlanul, több évnyi munka után, hirtelen feltárjuk a pincéből kivezető utat egy nagyszerű világba, ami Fénnyel töltekezett. Ez nem ugyanaz a világ, amibe egyszer-egyszer ki szoktunk jönni, amikor irigységet éreztünk azok iránt, akik élvezni tudják azt. Inkább ez a Fény Világa. Mikor meglátjuk, hogy nincs okunk irigynek lenni azokra, akik sikeresnek tűntek, mert a valóságban nincs semmijük.

Másfelől egész életünket a „sötét pincében” töltöttük, a Kabbala bölcseletét tanulva és csoportban dolgozva, de most befejeztük ez előkészületi fázist, és kimehetünk a Fényre.

cst

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,127 seconds.