Dr. Michael Laitman

Kabbalisták a teremtés céljáról 12. rész

Kedves Barátaink, tegyétek fel a kérdéseiteket arról, ami ezzel kapcsolatban a nagy kabbalistáktól származik. Megígérem a válaszokat. A zárójeles megjegyzéseket én tettem.

Miért rakta a Teremtő. a teremtés terhét ránk?

Az első törvény, amit megismerünk, a Kiáradás szándékával kapcsolatban, az hogy a Teremtő jót tenni vágyik. Vágyta és teremtette azokat, akik megkaphatják, az ő jóságát. A jóság beteljesítése érdekében, azt ki kell érdemelni, nem, mint jótékonyság jelenik meg, nem kell olyan szégyent hordoznia, mint aki megeszik valamit, ami nem az övé.

Ennek érdekében képesnek kell lenni, a kiérdemlésre [A teremtményi létezés helyett, függetlennek kell lenni, és el kell kezdeni hasonlóvá válni a Teremtőhöz], A Teremtő teremtett [főképpen a teremtményeknek] egy egyedülálló valóságot [megrontva a Teremtő által] amelyen keresztül a teremtmények korrigálódhatnak és amelyre a Teremtőnek nincs szüksége, sokkal inkább a Teremtmények korrekciójához kell, ami által, [melyet saját maguk hajtanak végre] – ki fogják érdemelni [és olyan függetlenné válnak mint a Teremtő].
– Ramchal, Klalei Pitchei Chochma ve Da’at (A Bölcsesség Kapujának törvényei és ismerete)

Ez a törvény, az Úr korlátozta önmagát, ami azt jelenti, korlátozta saját képességeit [perfekció], nem teremtett számukra az Erőinek kiterjesztésével [perfekt teremtés], sokkal inkább egyezésben azzal, amire Ő vágyott, és ami az Ő irányultsága. A teremtmények teremtése által [Céltudatosan saját maga, teljessége, korlátozásával, és a ráirányuló erőfeszítések által való felfedezhetőségére] az érdekükben hiányt létrehozva [lehetőséget adva ezáltal ] amivel teljessé tehetik a teremtmények magukat, önmaguk által [ameddig elérik a teljességet, a Teremtő szintjét és hasonlatosságát], a teljességük [önmaguk által elérve] ami alapján meg lesznek jutalmazva [kiérdemelt] jutalommal, erőfeszítéseik eredményeképpen elérik a Teremtőt. És mind ezt [a gonoszságot a Teremtő hozta létre, és adott ezzel lehetőséget azt jóba fordítani] csak a Teremtő vágyát szolgálni, amely a jóság beteljesítésére irányul [a teremtményben].


– Ramchal, Da’at Tevunot (A Bölcsesség ismerete), 28. szakasz

kn

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,116 seconds.