Dr. Michael Laitman

Emlékezés Rav Kook-ra (1865-1935)

A Kabbala volt a fő forrása Rav Kook tanításainak. Úgy tekintett a Kabbalára, mint annak alapjaira, hogy egy új állapotot, Izraelen belüli közösséget érjenek el, ahol a fő irányelv az lenne, hogy „szeresd felebarátodat, mint önmagadat”.

Rav Kook tanításainak főbb fogalmai

Egy ország egy egyedüli szervezetet jelent, és az egység ugyanolyan állapotára kell elérnie a saját erőfeszítésén keresztül. Ezt megtéve, a nemzet közel kerül a Teremtőhöz. A társadalom minden tagjának tudnia kell a szerepét, mert az egyediségük miatt, nem annak ellenére, részeivé válnak az egésznek, a nemzetnek, és ennek megfelelően a világnak. Csak ekkor tudja egy ember teljesíteni a célt: elérni az egyenlőséget a Teremtővel. Egy egyén nem olvadhat össze a Teremtővel, hacsak nem akar egységre lépni a többiekkel is: „a mások szeretetétől a Teremtő szeretetéig”.

Izrael nemzete csak egy egységes entitásként létezhet, ami a kölcsönös szeretetért és adományozásért sóvárog annak érdekében, hogy egységre lépjenek a Teremtővel a formák egyezősége alapján. Ezekkel a gondolatokkal, Ábrahám megteremtette ezt a nemzetet a Babilóniaiakból, és a kölcsönös szeretet volt a létezésük alapja.

A száműzetés alatt (a Teremtővel való ellentétesség idején) Izrael országán kívül (Erec Izrael – a vágy, hogy hasonlóvá váljunk a Teremtővel), nem létezik Izrael nemzete. Annak érdekében, hogy a Teremtővel való egységet helyreállítsák, az emberek visszatértek Izrael földjére, államot alakítottak, egy lehetőséget, hogy korrigálják magukat és eggyé váljanak.

Ennélfogva Izrael államának megformálása megmutatja a korrekció kezdetét Izrael nemzetén, és ezt követően a teljes emberiségen. Együtt a Teremtő szintjére tudunk emelkedni. A vallási törvényeknek a létezésünk szociális és kulturális szintjén kell maradnia.

Egy állam formálása segít elérni egy országos felelősséget, először Izrael nemzetében, és ezen túl az egész emberiségen. Az emberiség kifejlődött, és ideje, hogy magába szívja a Kabbalát, a Teremtő feltárásának módszerét.

Ideje Izrael nemzetének visszatérnie a spirituális száműzetésből és meg kell világítania az utat a nemzetek számára a világ összes nemzete számára. Ez az egyetlen mód arra, hogy támogatást kapjanak a világ népeitől, Izrael nemzetének megépítéséhez.

Izrael nemzetének esetében, ha elbuknak, és képtelenek lesznek a korrekció módszerét elhozni a világ számára, akkor az államuk le lesz rombolva, és az emberei ismét száműzetésben fognak élni.

Bár a Cionizmus nem fogja fel, mi forog kockán, fel kell ismerünk a Kabbalára való igényt, és a Teremtő feltárásának módszerét (a Felső Irányító Erőét), mint a nemzeti és a világ alkotmány részét. Az egyetlen küldetése Izrael nemzetének abban rejlik, hogy elhozzák az emberek számára a korrekció útját, és „fény legyenek a világok nemzetei számára”. (Izajás próféta)

Rav Kookról és Baál HaSzulámmal való kapcsolatáról többet olvashattok a könyvemben, ami a „Két Nagyszerű Fény” címre hallgat (héberül).

cst

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,123 seconds.