Dr. Michael Laitman

Szentség és Tisztátlanság

Kérdés:

Írva van, hogy boldognak kell lennünk Szukkotkor. Mit jelent mindez?

Válaszom:

A boldogság a megértés, elérés és az egység eredménye, azáltal vagyunk boldogok, hogy elégedettséget okoztunk a Teremtőnek. Létezik a Végtelen Világ, a Teremtő edénye mely üres. Én a Teremtőt a csoporton keresztül töltöm meg, és ez a megtöltés, a Teremtő beteljesítésének cselekedete okozza azt, hogy boldognak érzem magam.

Először én üresnek éreztem magam, és én követeltem beteljesülést a Teremtőtől. Azonban a csoporton belül való tanulás következtében megértettem, hogy a beteljesülés kizárólag abból származhat, hogy én teljesítem be a Teremtőt. Én megtelek a Teremtő iránti adakozással ugyanolyan módon, ahogy egy anya boldogságot érez, amikor megetette, kielégítette kisbabája szükségleteit.

Legvégül semmi különbséget nem okoz majd nekem, hogy adok-e vagy kapok-e. A végcél az, hogy be legyünk teljesítve, melyet én kizárólag a Teremtő beteljesítése által vagyok képes elérni. Amikor én beteljesítem, kielégítem Őt, én magamat elégítem ki. Azonban ha én őt önmagam érdekében teljesítem be, az önzőség (Klipa, kéreg), hasonló ahhoz, amikor jutalomért dolgozunk.

Azonban ha én magamat annak érdekében teljesítem be, elégítem ki, hogy Őt teljesítsem be ezáltal, az adakozásnak számít (szentség). Ha én Őt azért teljesítem be, hogy magamnak okozzak kielégülést az megszerzés (tisztátlanság).

Ábra: 1-2. Én teljesítem be Őt, 3-4. annak érdekében, hogy beteljesítsem magamat. Szentség: I. MAN-t emelek hozzá, II. hogy Ő engem töltsön meg, III. hogy azáltal, hogy én megtelek IV. én képes legyek Őt beteljesíteni.

Mindenesetre mindketten beteljesülünk. Mégis minden a szándékon múlik: kinek az érdekében végzem én el ezeket a cselekedeteket? Ha létezik szeretet közöttünk, minnél inkább be vagyok teljesítve, annál inkább én is beteljesítem Őt. A mi világunkban nincs más modell ennek illusztrálására, mint az anya és gyermekének kapcsolata.

hsz

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,115 seconds.