Dr. Michael Laitman

Miért esszenciális az egyéni szabadság?

Báál HaSzulam, “A Szabadság”: Tudd, hogy ez (személyes tendeciák, tulajdonságok) az egyén egyetlen valódi tulajdona, mely nem károsítható, vágy változtatható…Ezáltal bárki aki kitöröl egy tendenciát az egyénből, és kiszakítja azt, annak a magasztos, és csodálatos koncepciónak az elvesztését okozza a világból, amely arra volt hivatott, hogy kiemelkedjen a láncolat végén, mivel ez a tendencia soha többé nem jelenik meg egy másik testben.

Pontosan ezek az alapelvek, melyre az oktatás rendszerét építeni kell. A gyerekeket úgy kell kezeljük mint felnőtteket, nem szabad, hogy őket valami olyanná változtassuk amit mi akarunk, mintha ők valami gyurma, vagy massza lennének, amelyből mi bármilyen formát létrehozhatunk saját vágyainknak megfelelően.

A személynek olyan behatást kell adnunk, mely megengedi számára, hogy kifejlessze saját személyes tulajdonságait. Ezért van az hogy az oktatásban elnyomás az elfogadhatatlan.

A Kabbalisták írnak erről, és meg kell értsük annak okát, hogy miért. A személyes szabadság védelme az egy kötelező törvény, mivel végül is mi nem befolyásoljuk, vagy korrigáljuk egyikőnket sem. Mi egyszerűen kijavítjuk a kapcsolatokat, kötelékeket magunk között.

Mi mindannyian, én, te és ő össze kell, hogy kapcsolódjunk egymással, a megfelelő kötelékekkel. És akkor ezen kötelékeken belül mi felfedezzük majd a Fényt, mint rezisztorok, ellenállások egy elektromos hálózatban, vagy a villanykörte spiráljában. A kapcsolatok melyek megjelennek közöttünk lesznek majd a spirituális világnak, vagy Teremtőnek nevezve, és mindaz nem tartozik majd egyénileg egyikőnkhöz sem.

Ami hozzám személyesen tartozik nem vonatkozik a spirituális világra. Ezért van az hogy mindenki személyes tulajdonságainak meg kell maradnia. Ha én elrontok bármilyen tulajdonságot magamban vagy másban, akkor a közöttünk levő kapcsolat nem válhat megfelelővé többé, mivel ehhez a kapcsolathoz szükséges a “híd” az én, és a másik eredendő természete, tulajdonságai között.

Ezért van az, hogy a személyes szabadság védelmezésének törvénye az nem egy helyes “demokrácia” szükséglete. Az a korrekció elérésnek a szükséglete.

Ebből nyilvánvaló mennyire hibás oktatási rendszerünk: az állandó nyomást eröltet a gyermekekre, és banális egyéneket gyárt egy elfogadott standard mintájára. A neveléssel és oktatással kapcsolatos attitűdöt radikálisan meg kell változtatnunk.

hzs

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,145 seconds.