Dr. Michael Laitman

A Felső feje a személy vállain van

Rabash írásai, “Aki nem tett erőfeszítéseket a Shabbat Estéért… „A legfontosabb erőfeszítés a munkában, ami a tudás ellenében van, amikor a személy nem tudja, kinek az érdekében kell dolgoznia. Ez nagyon nehéz.

Kérdés:

Miért annyira nehéz ez?

Válasz:

Mert ez teljesen ellentétes mindazzal, ami én vagyok. Valójában, ez nem csak nagyon nehéz, hanem lehetetlen. Nem fogok sikert elérni itt, a saját erőmből, mert nincs semmilyen eszközöm ahhoz, hogy bármilyen cselekedetet hajtsak végre az elmémben vagy az érzéseimben, ami felette ál a tudásomnak.

Én mindig a saját gondolataim és vágyaim alapján cselekszem. Lehetne ez másképpen? Mi egyebet tehetne bárki?

Mindazonáltal a helyes cselekedetek érdekében, mindenkinek fel kell szerelkeznie a Teremtő elméjével, a teremtményi elmével szemben. Ez azt jelenti, hogy szükségem van a „fejére,” a sajátom helyett. De hogyan érhetem ezt el?

Ezért a kabbalisták tanácsot adnak nekünk. Amikor a személy valami hatalmasat akar szolgálni, a csoportot, vagy a társakat, megpróbálja „lekapcsolni” a saját elméjét, és érzéseit, a felebarátaiéval szemben.  Ennek a gyakorlatnak a segítségével, mi felépíthetjük a Teremtőhöz hasonló viselkedést.

Egy „kisember” mindig hiányt szenved „elméből” és megértésből. Nem tudja, hogyan lehet a Felsőhöz hasonló, és nem is érti a Felsőt. Ezért meg kell kapnia, vagy elfogadnia a Felső elméjét. A Felső elméjével való munka, a sajátja helyett az állapot, amit mi úgy nevezünk „hit az értelem felett.”

Miért “hit”? Nem lehetne csak azt mondani, hogy, “a Felső elméje? A lényeg az, hogy az alsó megszerzi a Felső fejét, elutasítja a saját elméjét ezzel egyidőben, a Hafetz Hesed minőségében, ami az adakozás minősége. Máskülönben nem tudná ezt megtenni. Nem értené meg a Felső cselekedeit, és nem válhatna Hozzá hasonlóvá.

Ezek a hatékony eszközök biztosítják, hogy valaki megszerezze a bölcsességét és a nagyságát az új szintnek, és megpróbálja és semlegesítse a saját elméjét és érzéseit, annak érdekében, hogy elfogadja az elméjét és az érzéseit a felebarátjának, aki ennél fogva nagyobb nála. Különben csak az állati részem növekszik bennem, sokkal inkább mennyiségileg, mint minőségileg növekszek.

kn

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,121 seconds.