Dr. Michael Laitman

Egy fekete pont a szeretet óceánjában

Kérdés:

Milyen módon érhetem el a hasonlóságot a Teremtő minőségeivel, amikor mind az Ő szándékai, mind az Ő cselekedetei adakozóak, és nekem kizárólag a szándékom korrekciójára van belső képességem? Hogy válhatok olyanná, mint Ő, a világ teljes érzékelését illetőleg?

Válasz:

Valaki teljesen olyanná válhat, mint Ö, a cselekedetei lényegét illetőleg. Adakozik a Teremtő felé? Igen. Ad a Teremtő bármit, a személy irányába? Igen. Megtesz az ilyen személy mindent, amit hatalmában áll, hogy kifejezze a szeretetét a Teremtő irányába? Mert a Teremtő ezt teszi.

Amikor egy gyerek mindent megtesz, hogy az édesanyját boldognak lássa, nem érdekes, hogy kap valamit ezért tőle, vagy sem, vagy ad valamit éppen az anyjának, vagy sem; a cselekedet minősége határoz meg mindent. Ez mind emberre igaz: mindenki a beteljesedést keresi, ami történik, feltárulkozik egy kapcsolat, és elképzelhető, hogy a megszerezni kívánó, adakozni kezd.

Csak a mi világunk él egy olyan szándék (irányultság) nélkül, amelyet a Fény egy szikrája éltet, hogy abban megnyilvánuljon, és életet adjon neki. Azonban az egész spirituális világ, kizárólag ezzel a szándékkal egyezésben működik. Amikor azt mondjuk, hogy a NRNHY Fénye (Nefesh, Ruach, Neshama, Haya, Yechida) kitölt minket, mit jelenít meg ez a Fény?  Ez a köztünk lévő kapcsolatot reprezentálja, annak a belső tartalmát, semmi mást.

“Én kapok Tőle.” Mit jelent ez? Kapok, és érzem, a felém való viszonyulást is. Mit kínálok én Feléje? Ez szintén alapvetően csak a hozzáállásomat, viszonyulásomat mutatja, és ez ki tud tölteni bennünket.

Akkor mit is adunk mi egymásnak? Ez egyáltalán nem anyagi dolog. Ezt nem így kell felfogni. Nem kell semmit elvárnom, hogy kapjak, mert ez a maga a Hafetz Hesed állapota (semmit nem elvárni a magunk számára), és nekünk efölé kell a viszonyulásunkat kiépítenünk egymáshoz.

A vágy (Kli, edény) a Teremtő által lett megteremtve, és ez semmi más, mint egy fekete pont, a Fény hatalmas óceánjában. Azonban mit jelent a „Fény óceánja?”  Ez a Teremtőre utal, annak viszonyulására a kicsiny, fekete pont, a vágy irányában.

Ennek a kis fekete pontnak is ki kell terjednie, a végtelen irányába, és a viszonyulásának pedig, a Fény irányába. Ezen a módon válik igazi befogadó kehellyé, edénnyé, a Fény befogadójává. De mit is szerez meg, fogad be ez az edény? Magát a Teremtő irányultságát, hozzáállását. Mi még nem értettük meg, hogy az élvezet itt kizárólag a másik felé megélt Teremtői viszonyultságunkban van elrejtve.

Tehát nincs valódi élvezet, a többiekhez való helyes hozzáállás, viszonyulás nélkül. Élvezet ennélkül a hozzáállás nélkül, csak a mi világunkban jelenik meg látszólagosan, és pont ez mutatja, hogy ez a világ nem valóságos, és nem is létezik. Ez egy képzetes világ, ahonnan mi elindulunk a spirituális világba, ahol mindent csak a szándék határoz meg.

kn

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,123 seconds.