Dr. Michael Laitman

A kabbala a teljes valóság feltárása a személyen belül

Kérdés:

Mi a kabbala tudománya?

Válasz:

Egy bizonyos befolyás ereszkedik ránk a felső gyökerekből (a teremtés tervéből) és fentről lefelé, az összes világon át, végül elérkezik a végső pontba, ami a mi világunk. Ez egy külső és egy belső részt tartalmaz, öt felső világot és a teremtményt. A teljes univerzum a világok, és a lelkek ezeken belül vannak. Így a kabbala tudománya mindent a valódi gyökereken keresztül tanulmányoz: Milyen módon terjeszkedett felülről lefelé és hogyan fog visszatérni minden alulról a gyökeréhez? Mindez azzal a személlyel összefüggésben történik, aki eléri ennek a tanulmányozását.

Ezen a rendszeren belül, van valaki, akit úgy nevezünk a „személy” (most még nem tudjuk ez ki), és mindaz, ami vele kapcsolatosan feltárul, azt nevezzük a kabbala tudományának. Most ennek a világnak a valóságán belül vagyok, és minden azon az öt érzékszerven át érzékelek, amely ehhez a világhoz kapcsolódik: látás, hallás, ízlelés, szaglás, és tapintás. Ezek segítségével tárom fel és érzékelem mindazt, ami körülvesz, és rajtam kívül van.

Azonban nem tudom, valójában mi történik. A fizikusok azt mondják, hogy hullámok záporában élünk, melyek befolyást gyakorolnak ránk és semmi nincs ezeken kívül. A kémikusok szerint mindez bizonyos fajta anyagok és molekulák reakciója csupán. De a legfontosabb dolog, amit érzékelek, azok speciális befolyások, amikre reagálok. Ez a belső érzékelésem, miközben valaki más, talán másképp reagálna ugyanerre.

Mindannyian emberek vagyunk, és mint ilyenek hasonlóan vagyunk felépítve. Ezért többé-kevésbé ugyanazt érzékeljük. Más teremtmények más valóságot érzékelhetnek. Mindenki olyan valóságot érzékel, amilyet a belső minőségei, személyiségei, és információs génjei lehetővé tesznek. Emberek, állatok, rovarok, növények, de még a kövek is különböző módon érzékelik a környezetüket.

Azonban a kabbala kizárólag arról beszél, hogy az ember milyen módon érzékeli a világot. Bár ebben is vannak eltérések, mindazon által van egy azonos érzékelésünk. Végül is megértjük egymást valamilyen módon. A kövületi, növényi, és az állati szinteken a benyomásaink annyira egybevágóak, hogy ezzel összefüggésben teljesen egységesnek tekinthetőek vagyunk.

Akkor kezdünk nehézségekkel szembesülni a dolgok megértésében, amikor az emberi szintről van szó, ahol a pszichológia, az individualitás az érzékelés minőségeiben kezdődik. Ha csak az öt érzékszerv befolyása alatt vagyunk, a pszichológiai érzékelés hatásainak befolyásától mentesen, akkor minden, amit érzékelünk úgy nevezhető meg, mint ennek a világnak az érzékelése, amely folyamatosan érintetlen az idegrendszer és a gondolatok hatásától.  Ha elérjük az öt spirituális világot ezen a módon, akkor ezt nevezhetjük a kabbala tudományának: A teljes leereszkedést felülről lefelé az elejétől a végéig, és innen vissza a kezdőponthoz, az összes célt és rendszert, okot és hatást, mindent az utolsó részletig.

Ezen a módon a kabbala elmagyarázza, hogy ki is az ember, miért teremtették, miért volt szükséges a felülről való leereszkedés, és mi vár ránk a visszaemelkedés végén. Ez a tudomány mindent tartalmaz, a fizikát, a kémiát, és az ember teljes életét ebben a világban.  Minden bennünk zajlik!

A kabbala a teljes valóság feltárása, az emberen belül, aki ezt a feltárást eléri. A személy felemelkedik a világokhoz és eléri a teljes valóságot, annak egy bizonyos „keresztmetszetében”: az első, második vagy a harmadik szinten, és így tovább. Amikor az utolsó szintre emelkedik, minden előző már beleépül ennek a belsejébe.

kn

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,119 seconds.