Dr. Michael Laitman

Az imakönyv a lelki élet térképe

Dr. Michael Laitman

Tény, hogy a kabbalisták által írt szavakban a lélek reagálásait rögzítik, az általa megtett úton. Talán így lehetne meghatározni, ezek a lelki reakciók vannak egybegyűjtve a Szidur-nak (Rend-nek) nevezett imakönyvekben: az állapotok rendjére utalva. Nem érthető mit is ír le az ima, sem a lélek benyomásai nem érthetőek, amik a megszólításokban  s a betűkben, azok kombinációiban szavakká és mondatokká le van írva.

Úgy  van elrendezve, hogy a lélek, ami sajátos átváltozásokon halad keresztül, ugyanazokon a rezdüléseken tud átmenni e szavak által. De nem muszáj ehhez hangosan kimondani a szavakat. A lélek belül érzi ezeket: az ima egy belső szerkezetet képez.

Minden betű (vastag vízszintes és vékony függőleges részei)a kapó és adó-erőt  jelképezi. Néha vannak “magángangzó-jelek és pontok, amit Tanta-nak nevezünk a taamim -izek, nekudot-pontok és otiot – jelek rövidítése), ezek is utalnak a belső lelkiállapotokra (az ego és az altriuzmus közt)

A belső vágyaink változnak folyton s mindenféle érzésekkel öntenek el. Amikor papírra vetik ezeket, akkor meghatározott betűk, jelek, mondatok képviselik őket.

Más szóval az ima-rend a belső lelki érzületek külső kifejezése. Igazából persze nincs szükségünk imakönyvre. Hiszen ezek a belső változások, ha megtapasztaljuk őket, ezek képezik az “imát”.

Az imakönyv arra kell, hogy miközben a betűket nézzük (vagy elképzeljük, ha ismerjük már őket) eszünkbe jusson, mi vár ránk. Ha már átjutottam az odaadó lelkületbe (szellembe), akkor aszerint, amit épp olvasok az imakönyvben, észlelhetem, hogy milyen állapotokon haladok át.

Az evilágban ismerem a sokféle emberi érzést. Például egy regény olvasása közben belsőleg átérzem a leírt eseményeket. Ugyanez történik az adó-lelkület (szellem) világában is majd.

[41128]

From the 3rd part of the Daily Kabbalah Lesson 4/21/2011Beit Shaar HaKavanot

 

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,621 seconds.