Dr. Michael Laitman

Az jobb lenne, ha én lennék Vilmos Herceg?

Dr. Michael Laitman

A spiritualitás útján ott a kérdés: mi legyen a velünk született tulajdonságokkal? Olyanok is vannak, akiknek csupa jó tulajdonságuk van: okos, gondolkodni tudó, nem makacs és egyetért az értékes dolgokkal, gyorsan elkötelezi magát a csoportban, bevonzza a Megvilágítást, s halad előre. És van, aki mindenkit utál, halasztgat, szóval rossz gyerekként viselkedik. Az ő hibája tán, hogy ilyen?

Hát mit tehetne? Annyiféle ember van: szimplák, éleseszűek, tehetségesek, gyorsak, lassúak, pimaszok, rámenősek, stb. Sokféle jellem, meganyni sajátos összetételben. A Teremtő adott nekem egy bizonyos fajta csomagot a tulajdonságokból, és nincs hatalmam efölött. Nem tehetek róla, nem kérdeztek meg róla.

Hol van a szabad akaratom? Hol van egyenlőség a szellem útján?Mi az a közös vágy, ahol egyenlők vagyunk?  Hol van a lehetőség, amit elvben egyformán kell kapnia mindenkinek? Mind teljesen eltérőek vagyunk, s a sors egyesekhez kemény, másoknak könnyebb. Néha másokkal olyan dolgok történnek, amit úgy látjuk, ki sem bírnánk.

Hogy lehet, hogy nincs egyenlőség a szabad akarat terén? Hol van itt egyenlő esély a kezdeteknél s később? Nem egyformán vagyunk megáldva.

Erre feleli a Bál HáSzúlám, hogy a teremtmény visszafelé lesz teremtve. Mi a végső, tökéletes állapotból leszünk vezetve. Ahogy írva van:”A tett vége benne a kezdeti gondolatban”. A Teremtő azt mondja szinte: “Mindenkit ebben a tökéletes állapotban akarok látni, teljességben és ragyogásban, örök szerető létben.

Hogyan lehet ide akaratlagosan eljutni? A végső tökéletességből jön egy visszaút ide hozzánk az evilágba. Itt jelenjen meg minél több defekt, hiba, legyünk “mások”, legyenek egyéni sorsfordulóink és fura tulajdonságaink — minden onnan bomlik ki a végső már tökéletes állapot felől.

Töprenghetünk: miért épp így kell ennek lenni? Miért nem engem néz mindenki a tévén, mint Vilmos herceg menyegzőjét? Miért van, hogy ez a tökéletes állapot ilyen sokféle torz és tökéletlen állapotot hoz előbb létre?

A  “The Freedom.” /Szabadság/ c. Szulám-cikk választ ad. (Szabadságunk a társak – az egónál nagyobb Erő – választásában mindig egyenlően adva van mindannyiunknak.)

[41786]
From the 4th part of the Daily Kabbalah Lesson 4/29/2011, “The Freedom”

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,120 seconds.