Dr. Michael Laitman

A szomorúság boldogsággá válik

Baal HaSulam írásai, 19. levél: Az ember nem képes a Teremtővel való összeolvadásra egy lépésben, hanem csak fokozatosan, ahogy az írva van, “Jóság és kegyelem követ majd engem”. Ezért teremti Ő meg ezeket a sóvárgásokat, melyek az összeolvadás kezdeti lépései, ahogy az írva van, “az, az igaz ember aki szenved”. Az ember szenved, mivel nem érzi a Teremtő szándékát a vele való összeolvadásra. Ezért úgy érzi az ember, hogy szeretet nélkül szenved és sóvárog, azonban a szeretet szükséges az összeolvadáshoz. Ez a szenvedés amit érez,  később az összeolvadás örömévé válik.

Kérdés: Hogyan vagyok képes a Teremtővel való kapcsolatra vágyni, olyan szenvedések állapotaiban, melyeket Ő küld nekem?

Válasz: A Teremtő nem küld nekünk szenvedést. Csak jóság származik Tőle, de önzésemen belül én az Ő attitűdjét ellentétes formában érzékelem, azaz szenvedést élek át. De pontosan ez az a “felébresztés” mely szükséges a cél eléréséhez, az önzésem adakozásra való átváltoztatásához, amely által a szenvedés élvezetté válik.

Semmi nem változik a világgal szembeni hozzáállásomon kívül, ahogy az írva van, “Azzal táplálkozol, amit a múltban tettél”. Megváltoztattad magadat, és a viszonyodat azzal kapcsolatosan ami történik a világban. Saját élvezet iránti vágyad fölé emelkedtél, és ennél fogva a szenvedés helyett most már élvezetet érzel.

A beteljesülés illuzórikus elérésére vágyakoztál, de most törekvéseid  a Teremtő megelégedettségére irányulnak, és szomorúságod és szenvedésed beteljesüléssé változik, mivel semmi mást nem akarsz csak ezt. Ha te csak Őrá akarsz vágyni és ez már beteljesít téged.

KA

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,612 seconds.