Dr. Michael Laitman

Egy új mese Piroskáról és a farkasról

Kérdés

Mi történik a cselekedeteim alkotta „színfalak mögött,” mert miközben olvassuk a Zohár Könyvét, és állandó erőfeszítéseket kell tennem, a szándék megtartására, azonban láthatólag ez hiábavaló?

Válasz

Az erőfeszítései az embernek meghatározzák az érzékelési minőségeit, az érzékenységét, és akkor ez által történik meg a feltárulás. Minden az ember előtt van, azonban az érzékelésének a hiányosságai miatt nem képes a lelkek közötti kapcsolat megismerésére, amiről A Zohár beszél. Az erőfeszítései és az imák építik fel az eszközöket az érzékeléshez az emberen belül, annak érdekében, hogy érezze az előtte levő képet.

Kérdés

Ismételten újra és újra megpróbálom felépíteni és megújítani a szándékot, azonban látszólag ugyanazt az erőfeszítést teszem, és ugyanazt érzékelem, mint egy héttel ezelőtt, mintha semmi nem változna.

Válasz

Mondjuk, én egy zenészek között vagyok. Őket nézve láthatom, mennyire figyelnek minden hangra, és fedezik fel különböző hangok kombinációit, és látom azt is, mennyire fontos ez a számukra. Ahogy őket nézem, megismerhetem, hogyan bánnak a hangokkal. Majd az erőfeszítéseim eredményeiképpen érzékenyebbé válok, és elkezdem érezni őket.

Aztán kérdéseket teszek fel a zenészeknek, és ők elmagyaráznak dolgokat nekem, de nem értem a magyarázataikat. Negyed, ötöd, forte, glissando, ezek a szavak semmit nem jelentenek nekem, pontosan úgy, mint a Zohár Könyve felfoghatatlan fogalmai.

De meg akarom tanulni ezeket! Ezért megpróbálok egy kissé érzékenyebbé válni erre, és érezni őket. Majd egy bizonyos rendszerbe kerülünk, az erőfeszítéseinkkel és vágyainkkal és törekvéseinkkel összhangban,és elkezdem érezni a dolgokat. Ez pontosan az, ahogy egy gyerek is fejlődik, felnőtt akar lenni, körbe rohangál fáradhatatlanul, és mindent felkutat maga körül.

Csodálkozunk, hogy képes egy gyerek ugyanazt a rajzfilmet többször megnézni, vagy ezerszer meghallgatni ugyanazt a mesét? Azonban ez csak számunkra jelenti ugyanazt ezredszer is, mivel mi már nem fejlődünk. A gyerek azonban a történetben él! Amikor a Piroska és a farkas meséjét hallgatja ezredszer, számára ez egy teljesen új történet. Nézve a gyereket azt gondolhatja valaki, hogy „rendben van, elmondom neki a történetet. Hagyjuk leülni, csendben, nyugodtan, és had élvezze… azonban a gyermek egy új történetet hall, minden alkalommal! Még ha kívülről is tudja, amikor ismételgeti fejből, a mesemondóval, újra éli az egészet. Ez hasonló ahhoz, ahogy valakinek ennie kell ma is, pedig tegnap ugyanezt megtette. Ugyanez a mechanizmus működik akkor is!

Ezért a teljes munkánk abból áll, hogy kifejlesszünk egy érzékenységet, az érzékelés új minőségeinek megszerzéséhez.

KN

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,130 seconds.