Dr. Michael Laitman

A szenvedés alternatívája

Baal HaSulam „Béke a világban” című cikkéből: „Négy féle minőség adódik ebből az okból, könyörület, igazság, igazságosság és béke. Ezek a minőségek voltak alkalmazva minden világ reformer által mindez ideáig. Sokkal helyesebb azt mondani, hogy ezzel a négy minőséggel haladt az emberi fejlődés ideáig…

Csak ez a négy minőség az, amellyel irányíthatjuk magunkat a korrekció végéig. Tehát, hogyan tárhatjuk ezeket fel? Sokan beszélnek könyörületről, igazságról, igazságosságról és békéről órákat, de mondhatjuk, hogy mindannyian egyetértünk abban, hogy ezek pontosan mit is jelentenek?

Ez nem egyszerű, de Baal HaSulam, ismerve a spirituális természetet, azt írta, pontosan ezt kell tisztázni annak érdekében, hogy irányítani tudjuk magunkat és a világot. Mindannyian töröttek vagyunk, és úgy tűnik a számunkra, hogy minden egoisztikus fejlődés, már korrekció. Azonban Baal HaSulam számára, a korrigált világban, az összes hiány teljes mértékben ki van töltve. Hogy lehetséges ez? Ezt kell megfejtenünk.

Először, meg kell értenünk, hogy soha nem leszünk képesek kitölteni magunkat egoisztikus módon, kizárólag adakozásban, mivel mindeközben nincs megszorítás az adakozáson, csak a megszerzésen. Tehát, hogy tudunk megszerzési vágyban megszerezni magunknak, olyan módon, a megszerzés önmagában megadja a megértését annak, hogy az adakozás miért értékes a számunkra?

Ebbe az irányba a csapások által fejlődünk. Minden pillanatban, amikor kapni akarok valamit, egyre több csapást szenvedek el, addig, ameddig eljutok a felismeréshez, hogy jobb, ha nem akarok egoisztikusan megszerezni. Akkor elkezdem gyűlölni a kapni akarásomat, és nem tudom, többé mihez kezdjek. „Tehát akkor talán élvezzem az adakozást?”

Tehát annyira különböző hibák vezetnek el engem a ponthoz, ahol kérem az adakozás vágyát, az adakozás erejét, a másokhoz való csatlakozás erejét. Ez a szenvedés és az aszkétizmus útja, amelyről mondva van: „Éppen hogy csak kenyéren és vízen élve, és a földön hálva.” A múltban az emberek ezt elfogadva éltek és így haladtak az adakozás felé.

Ugyan ez van ma, és azok az emberek, akik nem fogadják el a kabbala bölcsességét és magyarázatait a világ fejlődéséről, ugyanezen a módon fognak előre haladni. Egyre többet akarnak, de egyre kevesebbet kapnak, és a szenvedés eredményeképpen elkezdik érezni, hogy értékesebb, ha összetartanak, adakoznak egymás felé, kapcsolódnak, megszorítják az egójukat, vagy esetleg teljesen lenullázzák azt.

Látjuk, hogy háborús időkben, amikor a bajok mindenkire zúdulnak, az emberek elkezdenek kapcsolódni. Még az állatok sem félnek egymástól, ha tűz tombol az erdőben, vagy földrengés van, mindannyian együtt menekülnek a veszélytől. A közös baj, egyesíti őket, mivel a halálfélelem nagyobb, mint az éhezéstől való félelem. Világos, hogy ők nem lesznek „igazak,” mindössze az éhség kielégítésére irányuló vágy elnyomásra kerül a túlélés nagyobb vágya által.

Mi ugyanazok vagyunk. Természetesen haladhatunk a korrekció felé, a szenvedés által. Ez kényszeríteni fog minket az adakozás felé való törekvésre, az ego elnyomására, ami a világ minden gonoszságának a forrása. Azonban ez egy hosszú és fájdalmas út.

Ezért kaptunk egy alternatívát – a Tóra útját. Miért? Miért van szükségünk erre a másik útra? Mert nem érhetjük el a szabad akaratot, a szenvedés által. Csak elmenekülünk előle, mint az állatok. A kétségbeesésen kívül kerülve készen állunk az adakozásra, de csak azért, mert rosszul érezzük magunkat, miközben megszerzünk. Nem a saját, szabad akaratunkból választjuk, hanem a szenvedés elkerülés érdekében. Ez a bestia szintje, nem az emberé.

Annak érdekében, hogy eljuttasson minket az emberi szintre, két erőre van szükségünk: az adakozás és a megszerzés erejére, és szabadságra, hogy dönthessünk közöttük. EZ az útja azoknak az embereknek, akinek van szívben lévő pontja.

Akiknek nincs ilyen pont a szívükben, szintén van szabad akaratuk: választhatnak, hogy követik azokat, vagy sem, akiknek van ilyen pontjuk,  és hagyják hogy vezessék őket.

KN

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,120 seconds.