Dr. Michael Laitman

Az ésszerűtlenség kora

Kérdés

Politikai gazdaságtanban azt tanultuk, hogy a gazdaságot a racionális egoizmus vezérli. Később a modellt felváltották másikkal. Kiderült, hogy ember irracionális és ez mindig egy ismeretlen faktort vezet be a közgazdaságtanba.

Válasz

Nos éppen ez az “emberi elem” az, ami miatt a közgazdaságtan nem igazán tudományos. Mert semmilyen kritériummal nem tudjuk megmérni és osztályozni ezt az elemét.

A jövőben ez az elem sok problémát okoz majd. A szimpla kalkulációkat is érvényteleníti, hogy mögöttük emberi vágyak vannak. Hirtelen egy meg egy nem kettő lesz. Hogyan lehet ez? Hát úgy hogy az egész egy gépezet s törvényei vannak. Tehát a számítások nem a realitásból erednek, kimarad az emberek része, a vágyak.

Hirtelen észrevesszük, hogy sem a newton-i, sem az einstein-i mechanikával nem számolhatunk. A tudósok felfedezték, hogy az elektronnál kisebb részek a fénysebességnél gyorsabbak lehetnek. Tehát az összes tudomány, ami nem számol az emberi belső világbeli egységgel, beleesik ebbe a csapdába.

Az axiómák elvesztik változhatatlanságukat. Felfedezzük, hogy a világ az emberi természet minőségeiben létezik és ha az változik, a világ is változik.
Még egyszer számolunk valamivel hagyományos módon és hirtelen el fog térni a tényektől ez eredmény. Egy autó motorja nem hozza majd a lóerőt, ami rá van írva. Maga az anyag elveszíti eddigi tulajdonságait.

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,122 seconds.