Dr. Michael Laitman

A világon működő kapitalista hálózat

Hírek (az „Új Tudomány” című újságból)

Ahogy a pénzügyi hatalom elleni tüntetés végigsöpört a világban ezen a héten, a tudomány visszaigazolta a tüntetők legrosszabb félelmeit. Egy analízis, amelyet 43 000 nemzetközi vállalat viszonyrendszerét vizsgálta, csak egy kicsiny csoportot azonosított – főképpen bankokat – amelyeknek aránytalanul nagy hatalma és befolyása van a világgazdaság felett.

„Az Orbis 2007, adatbázis 37 millió vállalatot és befektetőt tartalmaz világszerte, megvizsgálta mind a 43,060 nemzetközi vállalatot, és a megosztott tulajdonosi viszonyaikat. Majd létrehoztak egy modellt azokról a cégekről, melyek ellenőrzés alatt tartják a többit, a részvényeken keresztül, összekapcsolva az így összekapcsolódó működő tőkével, és gazdasági hatalmi szerkezettel.”

“Ez feltárta 1318 cég összefonódó tulajdonosi rendszerét… Mind az 1318-nak köteléke volt két vagy több másik céghez, átlagban 20 céghez kötődtek… sőt, bár ezek a globális működési forgalom 20 százalékát jelentik, az 1318 vállalat, kollektív tulajdonlásúnak tűnik a részvényeiken keresztül, a részvények többségét a világ legnagyobb „blue chip” és termelő cégei birtokolják – a valódi gazdaság – reprezentálva ezzel a további 60 százalékát a világ forgalomnak.”

„Amikor a csoport még jobban belebonyolódott a tulajdonosi hálók szövevényébe, úgy találta, hogy az visszavezethető egy szuper entitásra, amely 147, még szorosabban összekötött vállalat – melyeknek a teljes tulajdonlása, más szuper entitások kezében van – és amely 40 százalékát tartja ellenőrzés alatt a teljes hálózatnak” – mondta Glattfelder.

„John Driffill a Egyetem Londoni Egyetem szakértője azt állítja, hogy ennek az analízisnek az eredménye nem csak azt mutatja, hogy néhány ember tartja ellenőrzés alatt a világgazdaságot hanem azt is, hogy ezek az emberek mélyen össze vannak kapcsolódva a gazdaság stabilitásával.

KN

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,123 seconds.