Dr. Michael Laitman

A pénzügyi válság lecsapolja a világ erejét

Hír (a Világgazdasági Fórum a globális kockázatokról 2011. VI. Kiadás)

„A pénzügyi válság lecsapolta a világ sokk kezelő kapacitásait. A globális stabilitás kockázatában tapasztalható gyakorisága és súlyossága erősödik, miközben a globális kormányzás rendszere, amely ezt kezelni hívatott, nem változik. Ez volt a következtetése a Világgazdasági Fórumnak, amelyet a globális kockázatokról tartottak 2011 januárjában.

„Globális kockázatok 2011 megállapította, hogy három kulcs klasztere jött létre a kockázatnak, szignifikáns kötelezettségeket teremtve a következő évtizedre:”

Makro ökonómiai kockázatok: a globális, pénzügyi válság, egy hosszú távú, strukturális gyengeségre épült rá, a globális gazdaságban. Makrogazdasági egyensúlytalanságok, és gyenge pénzpiacok alakítják a komplex összefüggéseit a gazdasági kockázatnak.”

„Az illegális gazdaság: a nagyszámú hibás és törött állapot növeli a tiltott kereskedelmet, szervezett bűnözést, és a korrupt formáit a bűnügyi kockázatoknak. A hálózatba kapcsolt világ a kormányzati hibák, és a gazdasági egyenlőtlenségek lehetőséget teremtenek az illegális akciókra és a bűnözés felvirágzására.

„Forráshiány a növekedéshez: A világ kemény korlátozással kell, hogy szembesüljön, a legalapvetőbb szinten az ivóvízzel, az élelemmel, és az energiával kapcsolatosan. A növekvő népesség, és a növekvő fogyasztás, valamint a klímaváltozás okozza ezt a kihívást, miközben a kölcsönkapcsolat ezen tényezők között, és ez nehézzé teszi a helyes válaszadás ezekre a problémákra.

„A huszadik századi rendszer képtelen menedzselni a huszonegyedik századi kockázatokat, új, hálózati rendszereket kell azonosítani és alkalmazni a globális kockázatokra, mielőtt azok globális válságot nem okoznak.” – mondta Robert Greenhill, vezérigazgató és üzletág vezető Világgazdasági Fórum.

A kölcsönkapcsolatai és a komplexitása a problémáknak jelenti a számos, nem szándékolt következmény megjelenését, és a tradicionális kockázatkezelési mechanizmusok gyakran átvezetik a kockázatot más vállalatokhoz vagy a társadalom egyéb rétegeire.”

Hozzászólásom

Tanulmányok bizonyítják, hogy a szociális viszonyok új rendszerében létezünk. Nem vagyunk képesek megérteni ezt a rendszert, csak menedzselni tudjuk valahogy. De ebben az esetben a jövőnk kiszámíthatatlan, nem tudjuk, melyik pillanatban, mit tegyünk. Ezért jobb, ha nem cselekszünk addig, ameddig nem tanuljuk meg ezt a rendszert.

Azonban a válság kezdetétől eltelt időben (a Római Klub figyelmeztetett erre 1960.-ban) nem értettük meg a világunk és társadalmunk változásainak természetét. Egyre jobban érezzük – mint a vak ember egy ismeretlen térben. Hiányoznak az érzékeink és a megértésünk az világunk és a társadalmunk különböző részei közötti kapcsolatok új hálózatára vonatkozólag.

Mi úgy határozzuk meg a kapcsolatok ezen új rendszerét, mint globális, kölcsönösen összekapcsolt rendszert, de mi magunk nem egy ilyen rendszerben lettünk megteremtve, és nem vagyunk hasonlóak hozzá belsőleg. Az ok, amiért nem értjük meg az új világot, hagyja, hogy menedzseljük. A tehetetlenség által azonban az előző világ szabályait akarjuk alkalmazni az új világban.

Az új világ törvényei a kölcsönös garancia alapján állnak. Ismertek a számunkra a kabbalából. Ezért tárul fel mindez a mi időnkben. Ameddig a világunk egyezésbe nem kerül ezekkel a törvényekkel, a válság folytatódik.

KN

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,115 seconds.