Dr. Michael Laitman

Hét kérdés a válságról

Vélemény (Jacques Sapir, Professzor, az Ipari Tanulmányok Kutató Intézeti Központ és a Szociális Tudományok Modern Tanulmányainak Iskolájának igazgatójától expert.ru)

1. Van bármilyen remény, a Görög válság egy előnyös megoldására? Nincs.

2. Ki fog terjedni a válság? Igen.

3. Képesek a vezető Európai államok segítséget kínálni? A németek és a franciák vitatkoznak. A németek ellenzik a segítséget, a franciák támogatják. Ha a német vélemény érvényesül, az euró zóna jövője bizonytalan.

4. Hogyan magyarázható a német álláspont? Már a 90-es években, nagyobb pénzügyi, tervezési és gazdasági integráció lett volna szükséges. De mivel az idő előre haladtával az integráció nem történt meg, így tehát Németország kell támogatnia az EU országokat. Így, a német elit kész annak az elfogadására, hogy az euró zóna szétesik.

5. Miért bukott el a stabilitási és növekedési megállapodás? Ez a megállapodás nem a növekedésről, hanem a költségvetési megtakarításokról szól. Azok az országok, melyek bevezették azt, csökkenő növekedéssel és recesszióval szembesültek, az adó bevételek csökkentek, és ez növelte a hiányt.

6. A legrosszabb forgatókönyv a globális gazdaság szempontjából, az euró zóna összeomlása lenne, nem? Az euró zóna összeomlása befolyásolja a tartalékokat, de hosszú távon megvédeni Európát a recessziótól. Ha az euró megmentésre kerül, Európa és az egyes országok ezen belül, ettől fognak függeni, csak úgy, mint Oroszország, és egy hosszú távú recesszióval és csökkenő kereslettel kell szembe nézniük.

7. Hogyan fog ez hatni Oroszországra? Oroszország mindkét esetben kemény időkkel kell, hogy szembe nézzen, mivel Európa az orosz export termékeke legnagyobb felvevő piaca: a gázé, kőolajé, és a fémipari termékeké.

KN

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,636 seconds.