Dr. Michael Laitman

Pésách, Mácá (kovásztalan kenyér) és keserű füszer

Ha mi benne vagyunk a megszerzési vágyban és csak a élvezetekre sóvárgunk, nem érezzük, hogy ezenkivül létezik más is. Mi csak azt értjük, hogy van bennünk valamilyen rész, amelyet ki kell tölteni, mert üresnek érzi magát. Amig a megszerzés vágya nem tölti meg magát, addig nem nyugszik le. Ez olyan mint egy kisgyermek, aki sir és nem nyugszik le amig nem kapja meg amit akar.

Hogyan tudjuk megtanítani ennek a vágynak, hogy más élvezetet kapjon? Ő még nem is érti mi ez, nem képes érezni és csinálni valami ilyesmit. De lassan ekkezdjük tanítani egy alap tervnek megfeleően.

Az egész tanulás alapja a hajlandóság a szenvedésre, mert a vágy fel kell adja saját beteljesülését, fel kell adja, hogy akarja a beteljesülést, fel kell adnia azt, hogy saját magát érzékelje, a büszkeségét, az irigységet, a hatalmat, az erőt, azaz feladja saját függetlenséget.

Eleinte az ember azt hiszi, hogy ő maga ki tudja javítani magát, amig lássa, hogy ez lehetetlen, és csak a felső erő által valósítható meg. Ő ebből tanul,  állandóan kudarcokon megy keresztul. Így tanulja meg, hogy lehajtsa fejét és kérjen, kérje pontosan azt amit nem akar. Így kap segítséget, mert a segitség által képes megváltozni, ellentétévé változni annak, ami ő valójában és akkor, megkapja az élvezetet, olyan dolgokból amit gyűlölt azelőtt.

Az egész folyamaton át kell mennünk, megértve, elismerve, egyetérve az érzelem és értelemben, és a tudatoságban. Minden amiben azelőtt büszkék voltunk és azt gondoltuk, hogy tisztességes, most épp ellenkezőleg, feltárjuk az alantasságot, az erőnk hiányát és a tehetetlenséget. Mindezt érezzük a mi megszerzés vágyunkban, aki nem tud semmit, kivéve a saját kielégitését, és most tanuja meg a létezésnek egy teljesen új módszerét.

Ez a folyamat a három dolog által történik: a “Pészách”, “mácá”, (pászka), és a “keserű füvek”(máror). Ez jelenti a “Pészách”,mert a személy egész idő alatt úgrik, átúgrik a kis mértékek között, a megszerzés és az adakozás mértéke között. Ő a “mácá”, a “szegény kenyér” által éri el, hogy nincsen más étele, és elégedetten beleegyezik azzal, amit az adakozásból kap.

(BS)

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,145 seconds.