Dr. Michael Laitman

Valahogy nincs kedvem semmihez

Valahogy nincs kedvem semmire

Báál HáSzulám “Mátán Tóra” (a Tóra átadása), 8. pont: “Ez a dolog olyan, mint egy gazdag ember, aki a piacról magához vette a barátját, megetette őt, aranyat és ezüstöt adott neki, és minden vágyott dolgot átadott neki. És minden egyes nap, elöntötte a barátját még több ajándékkal, többel mint az előző nap. Végül, a gazdag ember megkérdezte: Mondd meg nekem, hogy vajon kielégítettem minden kívánságodat?”

És ő így válaszolt: “Nem minden kívánságomat elégítetted ki, mert milyen jó és milyen kellemes lenne, ha mind ezek a vagyonok és értékes dolgok az én saját munkám által jutottak volna el hozzám, ahogy hozzád eljutottak, és én nem kapnék csak egy adományt általad”

A gazdag ember azt mondta neki:” Ebben az esetben, még soha nem született olyan személy, aki képes lenne kielégíteni a kívánságodat”.

Lehetetlen teljesen megszabadulni a szégyen érzetétől valamilyen külső cselekedet által. Az egyetlen módja az, hogy megszerezzünk az adakozás szándékával.

Kérdés: A “Háfétz Heszed” (a Kegyelem) állapota nem semlegesíti a szégyen érzetét? Elvégre mit kell szégyellni, ha én csak adakozni akarok?

Válasz: Tegyük fel, hogy hozol nekem egy ajándékot, és én azt mondom:

– “Tudod, nekem ez egyáltalán nem kell. Én nem szeretem. És miért adtad nekem mert nekem nem kell semmi? Nem akarom az ajándékodat”.

– “De én próbáltam, én kerestem olyan sokáig, hogy tegyek neked valamit, és kifejezzem a szeretetemet …”

– “De nem kell semmi, akkor miért jöttél ide”.
Nos, ez egy helyes állapot vagy nem? Hogyha én egy megszerzés iránti vágyból készültem, akkor milyen állapotba tudok igy viselkedni?

Én vagy vissza utasítom a személyt, én gyűlölöm őt, vagy nincs kapcsolat köztünk, és semmi hajlamom nincsen a korrekció irányába. Ez jelenti, hogy ez nem a “Háfétz Heszed” állapota.

A “Háfétz Heszed” állapota az én vágyamra vonatkózik, és nem a körülöttem levő emberek szeretetének a jelére. Amikor én a “Háfétz Heszed” állapotban vagyok, azaz, én csak adakozni akarok, megkapjam az egész világot. Hozd el nekem az egész világot megvannak nekem a megfelelő edényeim hozzá. Én boldogan kapok mindent szeretettel és végtelen élvezettel, és ugyanakkor “Háfetz Hészéd”- be maradok.

Itt a “Háfétz Heszed” pontosan az edényeimre vonatkozik, és nem a kapcsolat felfedezésére másokkal. Nem kell nekem az ajándékod, vagy én igazán akarom ezt, de én magam fölé emelem és elfogadom nem azért, mert én akarom. Én felemelkedek “Háfétz Heszed” szintjére sőt még többet, megkapom az adakozás edényébe, azért hogy adjak élvezetet cserébe.

Mi mindig a megszerzés vágyban vagyunk, mi vagy élvezünk, vagy szenvedünk. Ezért a “Háfétz Heszed” mint egy élettelen fal. Ez a szint a megszerzés vágyam fölötti korrekció, és nem tiltja meg, hogy megkapjak amit akarok.

Kérdés: De én teljesen a teremtés céljához szentelem magamat …

Válasz: Igen, ebben az állapotban nem kell semmi, és te megkapod az ajándékot, és folytatsz lenni Hasszadim. Az állapot megmarad, és emellett te dolgozol újjabb vágyakkal, és folyamatosan új vágyak vannak hozzá adva.

Ez a spirituális munka változatos, és többrétegű.

2012 október 24, Reggeli lecke, “Mátán Torá” (A Tóra átadása) 5. pont

(BS)

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,124 seconds.