Dr. Michael Laitman

Ismerni a világot, amelyben élsz

Ismerni a világot, amelyben élsz

Kérdés:

Az ember mikor kezdi el látni a felsőbb “gyökereit” az “ágaknak”, melyek ebben a világban vannak?

Válasz:

Először le kell szögeznünk, hogy azzal, hogy valaki eléri a “gyökereket”, attól még nem szakad el az “ágaktól.” A látása egyszerűen elkezd hullámokban tágulni, az e világi pontból, egyre növekvő körökben. A tágulás mértékét illetően, az ember erősebben kapcsolódik ahhoz, ami a gyökerekben történik, és jobban megérti ennek a világnak a jelenségét. Emelkedése közben legalulról felfelé, először megérti, hogy mi történik vele itt, és aztán egy elvontabb módon megérti a felsőbb világot.

Másrészt az elérés különbözik a megértéstől: először az ember elér egy felsőbb jelenséget, és utána megérti azon keresztül, hogy az párhuzamos ezzel a világgal.

Báál HáSzulám beszél erről a “Kabbala Bölcsességének lényegében”: Az Alacsonyabbat a Magasabb tanulmányozza. Tehát az embernek először el kell érnie a Felsőbb Gyökereket, ahogyan a spiritualitásban vannak, bármely képzeletet meghaladóan, de tisztán eléréssel. És ha egyszer már elérte a Felsőbb Gyökereket a saját elméjével, vizsgálhatja a kézzelfogható ágakat ebben a világban és tudja hogyan kapcsolódik minden ág a Felső Világbeli gyökeréhez, mind rendjében, mennyiségében és minőségében. És az ember azt is látja, hogy az összes ágak, hogyan kapcsolódnak össze.

Egészében véve az elérés és a megértés befolyásolják egymást. Ugyanakkor, a kapcsolat az “ágak” és a “gyökerek” között nagyon fontos, és nem véletlen, hogy a nagy kabbalisták annak szentelték idejüket, hogy tanulmányozzák ezt a világot. Ez segített nekik, hogy tanulmányozzák a felsőbb világot. Tudósok voltak, “enciklopédisták”. Rav Kook könyveket olvasott a könyvtárban nagy alapossággal, és Báál HáSzulám hullámelméletet tanult, stb.

Nem véletlen, hogy az anyagi, testi világban vagyunk, és innen kell felemelkednünk a spirituális szintekhez. Bár az erről a világról szóló információ, amelyet a tudósok felfedeztek és kifejtettek, nem szolgálta a spiritualitás elérését, mégis segítettek, hogy az ember az általános kép darabjait össze tudja kapcsolni egy egésszé.

De ma “szilárdan állunk a talajon,” és nekünk, ellenkezőleg, csak “fel kell emelnünk a fejünket a felhők fölé” …

2012 November 27, Napi Kabbala lecke 1. részéből, “Bevezetés a Tíz Szfira Tanulmányába”

FG

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,119 seconds.