Dr. Michael Laitman

“Jöjj és Lásd” az új önmagad

“Jöjj és Lásd” az új önmagad

Kérdés:

Mit jelent azt, hogy “a Tóra hatást gyakorol magadra, jutalmad a Teremtő arcának felfedése?”

Válasz:

A Tóra a gonosz hajlam korrekciójának módszere, ahogy az mondva van: “Megteremtettem a gonosz hajlamot, és megteremtettem a Tórát hozzá, mint egy fűszert,” vagyis megteremtettem a Tórát, mint egy eszközt, a gonosz hajlam kijavításához. Annak érdekében tanulok, hogy levonzzam a Fényt, ami a felsőbb szinteken van rejtve, a Fényt, ami reformál, ami a Tórában van. Végtére is, remélem, hogy a Fény megváltoztat engem és egy új elmét és egy új szívet ad számomra, így mindenem új lesz annyira, hogy én már nem ismerek önmagamra.

Azonban a legfontosabb dolog az, hogy az új “én” állapotban a Teremtő fel lesz fedve számomra. Ez azt jelenti, hogy a szeretet és adakozás ereje fog irányítani engem. Így annak érdekében, hogy megvalósítsam ezt, “használnom kell magamon a Tórát”. Nem azért, hogy valamiféle absztrakt tudást szerezzek meg, hanem azért, mert ahhoz az anyaghoz akarok csatlakozni, amit tanulok. A tudás által érjük el a kapcsolatot.

Az adakozás és szeretet ereje magamban nyilvánul meg, ami a Teremtő tulajdonságát jelenti, amin keresztül megismerem Őt, ahogy mondva van: “a cselekedeteidből ismerünk meg téged.” Mi nem ismerjük az Ő valódi lényegét, mint ahogy nem ismerjük az elektromosság lényegét sem, a saját lényegünket, vagy a levegő lényegét. Csak a saját benyomásainkat ismerjük ezekről a jelenségekről, amiket úgy hívunk, hogy “elektromosság”, “levegő”, “körülöttünk lévő világ”.

Szóval a Felsőbb erőt nevezzük Teremtőnek (Boréh), ami azt jelenti, hogy “jöjj és láss”, egy bizonyos tulajdonság, ami bennem nyilvánul meg… Amíg én “jöttem és láttam” ezt, úgy hívom ezt a formát, hogy a vágyak megnyilvánulása a Teremtő élvezetére. A célom az volt, hogy Őt elégedetté tegyem ezzel a kinyilatkozással.

A “Tóra használata” azaz az erőben történő minden cselekedet, amikor is teljesíted a kabbalisták tanácsát: tanulni és dolgozni a csoportban. A cselekedet csupán a csoport összegyűjtése és azon belül a tanulás megszervezése. Minden más a szándékban létezik. Mindez van “Tóra gyakorlásának” van nevezve, szabályok alapján: “Ne tedd azt a barátoddal, amit magaddal sem tennél ”és “Szeresd barátodat, mint saját magadat”, minden a Teremtő szeretetének elérése érdekében.

Ezek az elvek nem csak a Tóra tanulását határozzák meg, hanem az egész teremtés irányítását, azt ahogy az halad előre, minden Felsőbb világot és a mi világunkat is, abban mindent: az emberiséget, kövületeket, növényeket és az állati környezetet. Ez nem csak a Tóra, amit tanulunk, hanem egy tendencia, ahogyan ez a teremtés egészé fejlődik.

2012.12.19, Napi Kabbala lecke, “Bevezető a Tíz Szfira Tanulmányába”

SzL

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,118 seconds.