Dr. Michael Laitman

A szeretet szemén át látni a világot

A szeretet szemével látva

Kérdés:

Ön azt mondta, hogy amikor az integrál módszerről tanulunk, akkor elkezdjük mások negatív tulajdonságait pozitívként érzékelni. Mit jelent ez pontosan?

Válasz:

Ez az jelenti, hogy amíg felül nem kerekedek az egoizmusomon, addig én nem látom a többieket, csakis saját magamat. De amikor magamon felül emelkedek, hirtelen méltányolni kezdem a másik embert, oly módon, ahogy ő értékeli saját magát. Más szavakkal, helyesnek és jónak látom cselekedeteit. Rosszul értékeltem őt, mikor a saját korábbi önző szempontomból tekintettem rá.

Megjegyzés:

Akkor nekünk nem csak a szubjektív “én” összeroppanására van szükségünk, hanem az összes etika összeomlására.

Válasz:

Az egoizmusunkban egyáltalán nincs etika. Azonban meg kell próbálni annyit belevinni, amennyi csak lehetséges és olyan távolra tolni minden embert, az eredeti megszerző természetétől amennyire csak lehetséges.

Amikor egy másik embert nézünk, megpróbálunk hibát találni benne, alacsonyabb rendűnek  akarjuk érezni őt magunknál, és azt, hogy mi jobbak vagyunk nála. Ez egy természetes védelmi reakció az egoizmusunk részéről. Ily módon látjuk az egész világot.

Amikor látom a gyermekeimet és mások gyerekeit, a saját gyermekeim mindig jobbak, legalábbis az én véleményem jobb róluk.

Mindig egy előnyösebb helyzetbe kell helyeznem magam, önmagam előtt, máskülönben nem lenne okom a létezésre. Az egoizmus védekező reakciója támogatást nyújt számomra abban, hogy  jogom van létezni és hogy én létezek is.

De amikor ezen felül emelkedek, teljesen másképp látom majd a világot és benne magamat.

2012.11.27, KabTV. műsorából “Egy Integrált világ”

KN

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,210 seconds.