Dr. Michael Laitman

A demokrácia, a spirituális nemzet szabálya

Mi az a demokrácia? Összegyűlik az egész ország, amely több millió emberből áll, és megkérdezik őket: “Mit akartok ?”. Egy része mondja, hogy focit akar, egy másik része szeretné a “Coca- Colát” … azt mondják nekik, hogy meg lesz nektek amit kértek.

De mit akarhat a tömeg, hogyha nem tanítják meg az embereket, ha nem emelik fel őket a spiritualitás fokozatára? Ebben az esetben a demokrácia regressziót okoz, visszafejlődést. Akkor mi jó benne?

A demokrácia akkor jó, ha “köröket” alkotunk, vagyis ezt csak is a csoportban tesszük. Ez az, ami félrevezeti a világot.

A demokrácia formája ideális,   bizonyos feltételek mellett kell megvalósulnia. Ezt nem lehet egyszerűen végrehajtani a tömegben, olyan emberekkel, akik nem gondolnak a holnapra. Ezért az emberek nem mennek a választásokra, és nem érdekeli őket, hogy ki lesz megválasztva. Ők csak kiabálnak és bosszúsok azért, hogy a kormány nem teszi azt amit, ők akarnak.

Így, még azok is akik benne vannak, a kormányban, és akik alul vannak, a nemzet, nem értik, hogy mit jelent a demokrácia. Mert ez nem az ő edényük, ez a ” körök edénye”, amely egyáltalán nem megfelelő számukra.

A népnek szüksége van egy királyra,vezető erőre. Mi jó a királyban?  Ő azt érzi, hogy “az ország – én vagyok, minden az enyém!”. Ezért gondoskodik, arról, hogy az alattvalói, a kisegítői és az állampolgárok jól éljenek, mert hozzá tartoznak. Ő úgy gondoskodik mindenről ami, az országban van, hogy jó legyen, mintha minden a király tulajdona lenne.

Tehát, ha egy ország önző módon létezik, akkor szüksége van királyra. De ha az ország spirituálisan halad, akkor demokráciára van szüksége. Ez a két ellentét: Igulim “körök” és az Yosher “egyenes”, kétféle “edényt” formál.  Nem szabad összekeverni egymással, mert nincs ennél rosszabb.

Mi látjuk, hogy a demokrácia nem működik, ezek csak szép szavak. A szabad választások, a szólásszabadság a médiában, az egész csak játék….

De valójában a társaság vezetői azt tesznek, amit kell, hogy tegyenek.

2013.10.10, Rábásh szociális irásaiból,  a 8-as Levél

ford: B S

szerk: Sz I

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,178 seconds.