Dr. Michael Laitman

Minden a helyére kerül

Laitman_197_01

Haman azt tanította, hogy amit az igazak előkészítenek, azt fogják a bűnösök hordani. Azaz Haman azt tanította, hogy minden erőfeszítés és minden munka amit Mordehai végzett el az jutalom lesz Haman gondolatai szerint, Mordechai-nak, annak amit a kapni akarás majd elnyel.

Végezetül kinek voltak arra hatalmas edényei, hogy azzal megkapja a Hochmát? Hamannak. Akkor hogyan lenne lehetséges az, hogy rajta kívül bárki is megkapja ezeket a fényeket?  A megszerzési edények nyilván követeltek, hogy eljött a mi időnk így nekünk kell kitöltést kapni. Az egó nyilvánvalóan a teljes Hochma megszerzésére irányul és ez ilyen szempontból jogos is volt.

Haman azt gondolta hogy ő megragadja a fényt ami megjelenik Mordehai korrekciója által és azt a saját uralma alá vonja.

Ez az adakozás a megszerzés érdekében. Azaz ő nem tudja ezeket a fényeket közvetlenül megkapni . Mordechai  ilyen szempontból hátrányban van , mert másodlagos a király mellett,  mert a király azt is mondta Hamannak,  hogy:  „megadom azt a lehetőséget hogy elvedd tőlük… megengedem neked ha meg tudod tenni…  tedd meg amit kell … tegyél meg bármit amit akarsz” De azt gondolta, hogy mindezekkel együtt is őt  kell hogy szolgálja. Azaz hogy az adakozást a megszerzési vágyak szolgálják. De ez nem is lehetne másként, mert csak a megszerzési vágyak tudnak kitöltődni.  Tehát az adakozásnak az edényei a Teremtőhöz akarnak tapadni,  a megszerzési edények pedig meg akarják szerezni azt, ami a Teremtőtől kiárad.  Tehát minden a helyére kerül.

Minden azért történt, mert a király megadta Hamannak az erőt hogy kiterjessze a Bölcsesség fényét alulra.

Tehát mert a király azt mondta, hogy tegyél bármit az emberekkel, amit akarsz ..

Ezért amikor elment a királyhoz, hogy el akarja pusztítani a zsidókat. Azaz, hogy meg kell törni Izrael uralmát, mert – és itt is kegyelem  –  hogy a tudást kell belehelyezni a világba.  Akkor a király azt mondta neki „az ezüstöt megkaptad és az embereket is. Tegyél velük bármit, amiről úgy gondolod hogy neked jó”  Ami azt jelenti hogy Hamant alkalmasnak látta a király, hogy mindent a saját uralma alá vonjon, ami a bal vonal és az értelem.

Itt egy nagyon komoly fordulat van, amit nem könnyű megérteni .  A Hassadim fénye feltárul,  és világosnak kell lennie mindenki számára,  hogy ez az adakozás szándékával kell, hogy megjelenjen, mert különben lehetetlen Haman edényeit az adakozás fényének a megszerzésére használni . Ez azt jelenti hogy Haman ilyen módon megölettetik, és az edényei elkezdenek az adakozás számára használatba kerülni.  Ami itt történik, az az hogy hogyan lehet eltörölni a megszerzési szándékot ami Haman megölését jelenti, majd  ezeket az adakozás szándékába fordítani,  ami azt is jelenti hogy Mordechai-t kell lóra ültetni,  hogy ő uralja a kapni akarást és neki kell adni az arany koronát és a Hochmának a fényét.

Azaz ez a mechanizmus része, ennek így kell feltárulnia.

2016.03.10. Reggeli leckéből

67 queries in 0,116 seconds.