Dr. Michael Laitman

A boldogság és a szomorúság

Összefoglaló: Mi a boldogság különleges állapota és hogyan mutatkozik meg a szomorúság állapota az emberben. Hogyan viszonyul ez az ember fejlődéséhez és hogyan érezhetem magam folyamatosan boldognak?

A boldogság az eredménye az elégedettségnek, amit egy bizonyos dologtól kaptam, amit most már birtoklok. Minél nagyobb az erre irányuló hiányosságom, annál nagyobb lesz a boldogság, amit kapok.

A boldogság feltételei: 1) Nekem hiányzik valami,  2) Elértem valamilyen dolgot,  3) A képesség, hogy kifejezzem a boldogságot, mivel elértem ezt a dolgot.

Egy kisgyermeket minden boldoggá tesz. Így kötelezi őt a természet a fejlődésre. A felnőttnek viszont mindig hiányzik valami és mindig szomorúságot érez. Hogyha olyan emberekre tekintek, akiket szeretek, pl. a gyerekeimre, ha valami jó történik velük, akkor én is boldog vagyok. De általában olyan emberekkel vagyok körbe véve akikre nincs igazából szükségem és nem érzem a késztetést, hogy sürgetni kéne őket. „Hogyha ők jól érzik magukat az számomra rosszat jelent.”

A média folyamatosan ilyen hirdetésekkel bombáz minket, hogy a hiány folytonos érzését adja a számunkra. „Boldog akarsz lenni? Akkor vásárold meg ezt a terméket, majd azt, majd azt…”

Az utcán folyamatosan boldogtalan, feszült emberek vesznek körbe minket.  Útközben is az utakon mindenki folyamatosan nyomást helyez ránk és ugyanez van mindenütt. Mit teszünk akkor? Mi már hozzászoktunk ahhoz, hogy nem vagyunk boldogok. Manapság a gyermekek is egészen kicsi koruktól fogva nyomás és feszültség alatt vannak.

Az öröm kitöltést és kitörést hordoz, a szomorúság konvergenciát és összehúzódást eredményez.

A boldogság az a léleknek a teljessége. A bölcsek úgy utaltak a boldogság elérésére, mint az élet lényegére.

Akkor mért kaptuk azt a parancsolatot, hogy boldogok legyünk? Mivel, ha nem vagyunk boldogok az egy jel, hogy én itt a jelenben még nem élek helyesen. S mért fontos az, hogy másoknak örömet szerezzünk? Mivel, hogyha magunk miatt aggódunk az szomorúságot okoz. Viszont, ha mások miatt, akkor az boldogságot hoz. Azok az emberek, akik életüket a tökéletesség elérésére irányozzák, látják, hogy minden, ami velük történik az a fejlődésüket szolgálja.

Manapság különböző módszerek vannak, amelyek azt ígérik, hogy boldogok leszünk, de ők inkább eltakarják, felszínesen kezelik a problémát és nem a gyökerét ragadják meg. A valódi megoldás az, hogy megtaláljuk az életnek a forrását, ahonnét az összes nyomás származik, azért, hogy közelebb kerüljünk ehhez a felfedezéshez. Az élet egyetlen nagy játék és nekünk meg kell oldanunk ebben a létezésnek a rejtélyét. Ez a nagy cél.

Boldogság az ego számára az az, hogy az én egom azt akarja, hogy nagyobb legyek, mint mások. Ezért amikor mások elbuknak, én boldog vagyok.

A megoldás a boldogság elérésére nagyon egyszerű. Olyan érzéseket fejlesszünk ki mások felé mintha ők a rokonaink lennének.

Az emberek 10%-a természetéből adódóan érzi úgy, hogy mások közel állnak hozzá. A másik 90%-nak ki kell fejleszteni ezt az érzést. Mivel a világ teljesen összekapcsolttá válik, mind egymástól függünk. Hogyha egy a mások jólétére irányuló kölcsönös aggodalmat fejlesztenénk ki, akkor ez azonnal kitöltene minket…. És amikor egyetlen testté válunk, akkor mindannyian meggyógyulunk majd.

Mások irigylése elpusztít engem, folyamatosan hiányt érzek, emésztem magam.

Hogyan szenvedett a zsidó nép, mégis megőrizte a boldogságot? Túlélés és látás: “fény a nemzetek számára”. Ma az izraeli társadalomnak kapcsolódnia kell, el kell érniük a boldogságot, és elő kell mozdítania ezt a világban. A köztünk lévő kapcsolat révén felfedezzük az élet titkát. Ez hoz számunkra igazi boldogságot és teljes örömöt.

A KabTV’ “Új élet #320 – A boldogság és a szomorúság című műsorából ,” 3/18/14

67 queries in 0,149 seconds.