Dr. Michael Laitman

A dominó effektus most már globális méretekben folyik

 Híradás: (a The New York Times által):

“A természet megváltoztatásának akaratlan következményei”. 1985-ben ausztrál tudósok kezdtek bele egy ambíciózus tervbe: hogy megöljenek minden nem őshonos macskát, mely a sziget dombjain éldegélt a 19.-ik század óta. A programot a szükség indította be, mivel a macskák levadászták az őshonos madarakat. 24 ével később a Tazmániai Egyetem egyik kutatócsoportja azt jelentette, hogy a macska eltávolító program előre nem látott eredményeket hozott, mivel káoszt okozott a sziget ökológiai rendszerében.

A macskák eltűnésével a sziget nyulai (melyek ugyancsak nem őshonosak) kontroll nélkül kezdtek szaporodni, tönkretéve a helyi növényzetet, és további káros hatásokat okozva az egész ökológiai rendszerben. “Eredményeink azt mutatják, hogy fontos, hogy a kutatók először is tanulmányozzák a teljes ökológiai rendszert, mielőtt hasonló kiirtó programokba kezdenek.” mondta Arko Lucieer a Tazmániai Egyetem egyik kutatója, és a cikk egyik írója.

Kommetárom:

Nekünk magunknak is tanulmányoznunk kell a rendszert melyben létezünk – az erőket melyek befolyásolnak minket, és azokat az erőket is, melyekkel mi befolyásoljuk környezetünket, mielőtt bármilyen változtatást akarunk eszközölni a rendszerben. Mivel a rendszer integrált, most egy dominó effektust figyelhetünk meg globális méretekben, ahol a legkisebb egyszerű hiba egy szisztematikus globális katasztrófához vezethet.

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,214 seconds.