Dr. Michael Laitman

Mindenkinek saját magának kell megtalálnia az ideális tanárát

Kérdés:

Egy korábbi blog írásban valaki azt kérdezte: “Honnan tudhatjuk, hogy a Kabbalának csak egyetlen helyes forrása van?”. Erre Ön azt válaszolta: “Nem lehet több, mivel csak egy Teremtő létezik.”

Teljesen egyetértek Önnel Berggel és sámánista üzletével kapcsolatban, mint piros karkötők eladása, áldások és varázsigék olvasása, stb. De továbbra sem értem miért csak egy, különleges, és egyedülálló forrása van a Kabbalának! Végül is a Második Templom ideje alatt ezrével léteztek a kabbalisták. A lelkük tulajdonságaitól függően, mind másként tanította tanítványait az egyetlen Teremtő megértésével kapcsolatban. A tanítványokat volt választási lehetősége.

Továbbá azt is mondta, hogy a 19-dik századig a legtöbb rabbinak volt spirituális tudása, és az akkor élőknek is volt választási lehetősége

Azonban most azt állítja, hogy egyedül az Ön által tanított út a helyes út. Lehetséges, hogy mai világunkban valóban olyan kevés kabbalista él, hogy nem létezik Önnön kívül más aki  elismert kabbalista – és akit Ön, mint hasonló kabbala tanár őszintén ajánlhatna egy potenciális tanítványnak, aki még tapasztalatlan és megfelelő tanárt keres? Mit jelent akkor az idézet: “Sok út vezet a Teremtőhöz”?

Válasz:

A Kabbala tanulásának folyamata alatt sokszor érzünk kétséget az általunk választott út helyességével kapcsolatban. Ez azért történik, mivel az út és a cél mind rejtve van. Az út zuhanásokkal van kikövezve, és azok az alkalmak, amikor tisztán látunk, nagyon ritkák. Az önző fejlődéssel ellentétben, a Kabbala fejlődése alatt magunkkal szemben kell haladnunk. Ezért ébred fel a következő kérdés: “Lehetséges az, hogy minél rosszabb dolgok történnek, annál jobb a helyzet?”

Amikor én magam megkérdeztem tanáromat, Rabast arról, hogy hogyan lehetek biztos abban, hogy ő az én megfelelő tanárom, azt felelte: “Ezt magadnak kell eldöntened!”. Igazából már Báál Haszulam arról írt leveleiben, hogy már saját generációján belül sem látott igazi kabbalistát. Én sem látok mást, mint saját magamat, és tanítványaimat.

Mindenkinek saját magának kell megtalálnia tanárát. Nincsen meg nekem különböző “kabbala-tanárok” címe, de az internetes kereső oldalak segítségével biztosan könnyen megtalálhatók.

KA

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,653 seconds.