Dr. Michael Laitman

Szabad választás: több kérdés, mint válasz

Szabad választás: több kérdés, mint válasz

Milyen állapotban találjuk magunkat a jelenlegi a szakaszban? Ki szervezte ezt a állapotot? Ki az, aki “lenulláz” minket, ki készített minket, úgy hogy csak egy helyes cselekvést hagyott, amely sikerre vezet?

Látjuk a természetet, ahol mintha minden abszolút lenne. Látunk egy kemény rendszert, amely megköt minket mindenfelől, és nem enged szabadon mozogni, egy millimétert sem. Ezzel szemben minden mozdulatod megrázza a rendszert, és rögtön megfelelően reagál. Ha te megérted ezt, akkor helyes válaszokat kapsz.

Képzeld el, hogy te meztelenül állsz, és ami minden oldalról valami körülvesz szinte érinti a bőrödet. Nem tehetsz még egy kis mozdulatot sem, a legjobb esetben talán egy kicsit forgathatod a szemed.

Ily módon “becsomagol” minket a természet törvénye. És még ennél is több, mert működik az agyunkon és az érzelmünkön (a szívben), és le kell ellenőrizem, hogy van e szabad választás? Létezik-e valami más a természeten kívül? Ha igen, akkor ott van az énem. De létezhet-e valami kívül? Egyelőre, én egészen belső és külső vagyok, teljesen körülvéve tűkkel és nem tudok önállóan mozogni.

Ezért meg kell vizsgálnunk, mi lehet a természeten kívül. Vajon meghagyott az egyik teremtményének, az úgynevezett “embernek” valamit, ami lehetővé teszi hogy szabad legyen Tőle? És különben is, hogyan lehet, ha az egész Univerzumnak állandó és abszolút a törvénye?

Mi egy rendszerben vagyunk, kölcsönösen összekötve és napról napra felfedezzünk többet és többet az integrációjáról, amely determinált és nincsen benne semmi szabadság. Akkor hogy lehet, hogy van valami a törvényen és kereten kívül? Ez egy komoly probléma: ki van a törvényen kívül? Persze ez nem a mi állati testünk, amelyet megvizsgálhatunk, mert arra megvan az összes szükséges adatunk.

Összességében, mindannyian engedelmeskedünk a természet törvényeinek, és ha elégedettek vagyunk, akkor minden ugyanígy folyik tovább, de ha mégis fel tudnánk fedezni legalább egy szemernyi szabadságot, akkor ez valóban csoda lenne. Mire volt tervezve a szabadság? Hogyan és miért alkotott a természet magába helyet, miért korlátozta magát, és nem lépett ebben a zónában? Mi ez a tér, ahol létezik a teremtmény, és nem áll a természet befolyása alatt? Mi ez a teremtmény? Mi ez saját törvény, amely szerint működik?

Itt sok kérdést kell vizsgálni. Ezekkel a kérdésekkel foglalkozott Spinoza és Kant. Ez egy komplex rendszer, amely hozzánk tartozik, mivel feltettük a kérdést az élet értelméről, azáltal, hogy nem fogadjuk el a determinisztikus megközelítést, és törekszünk a korporeális állapot fölött találni valami mást …

2o13.01.o7, a “Béke” cimű cikkből

BS

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,117 seconds.