Dr. Michael Laitman

Az emberi élet fontosabb?

Kérdés: Jogunk van ahhoz, hogy az emberi életet fontosabbnak tekintsük, mint az élet más formáit?

Válasz: Először is fel kell ismernünk, hogy a természet általános rendszere piramis felépítésű. Ez az élettelen szintjén alapszik: az egész univerzum, a csillagok, a bolygók, az összes élettelen anyag, melyek benne találhatók. Ez a piramis alja.

Aztán jön a Földön lévő növényi rész, majd ezt követi, az ennél magasabb lévő állati rész, és a piramis tetejét a beszélő szint foglalja el.  Az emberi szintet nem az emberek állati része a testük határozza meg, hanem a bennük lévő beszélő szint.

Ezért persze az emberi élet sokkal fontosabb, mint minden más formája és szintje a természetnek, nem azért, mert ezt egoista vágyunkkal ezt akarjuk, hanem azért, mert magunkba foglaljuk a természet minden más formáját. Ha helyesen kezeljük a természetet, akkor helyrehozzuk magunkat, valamint általánosságban az egész természetet.

Valamennyi globális természeti katasztrófa és probléma – a szökőár, az aszály, a természet által okozott kár, a környezeti katasztrófák – végső soron nem más, mint egy ember által a természetre vetített jelenség. Ezért határozottan az emberi élet és a természetben betöltött szerepe a legfontosabb.

Látni fogjuk, hogy saját magunk és természetünk iránti önző magatartásunk révén váltjuk ki az emberi társadalomban, és a természet más szintjein megjelenő összes katasztrófát és szerencsétlenséget, mind a növényi, állati sőt az élettelen szinten is. Ha megváltoztatjuk magunkat, akkor biztosan megváltoztatjuk a természet egészét.

Ezért meg kell értenünk, hogy a mai világban kitört környezeti katasztrófák és az előttünk álló újak, kizárólag az embernek a világhoz való hozzáállásán múlik. Nem azért jönnek, mert a természet hirtelen kiegyensúlyozatlanná válik. A gondolataink miatt okozunk a természetben egyensúlyhiányt.

A független vélemények kerekasztala. Berlin 2006-09-09.

Via – Laitman Blog

67 queries in 0,601 seconds.