Dr. Michael Laitman

A kabbala térhódítása

Kérdés a Facebookról: Miért csak most vált elérhetővé a kabbala? Mi olyan ijesztő benne, ami miatt korábban tiltott volt?

Válasz: Gyerekkoromban nagy olvasószobánk volt otthon – egy egész szoba tele könyvespolcokkal. Ahogy nőttem, egyre magasabb polcokat értem el, és le tudtam venni a könyveket, hogy elolvassam őket. A leghozzáférhetetlenebb könyvek – amik a legmagasabb polcon helyezkedtek el – anyám nőgyógyászati kötetei voltak. Nyilván nagyon kíváncsivá tettek, de nem értem el őket.

Talán így érted, hogy a személynek csak ahhoz a szinthez van hozzáférése, amely megfelelő módon tanítja őt. Gyerekkönyvekkel kezdjük, aztán ifjúsági, majd klasszikus művekkel folytatjuk, és így tovább.

A kabbalával is hasonló folyamatot járunk be. Akkor tárul fel, amikor az ember készen áll rá. Ezt az állapotot csak a huszadik században értük el.

Baal HaSulam, a nagy kabbalista, a kabbala tudományának modern szerzője. Főleg az ő munkáit tanulmányozzuk. Mindent ezekre alapozunk, és a gyakorlatba történő átültetés is az ő módszere alapján történik.

A kabbala tudománya nem egy személyre várt, akinek feltárulkozhat, hanem egy egész generációra, amelyben kibontakozhat. Mi vagyunk ez a generáció.

Kérdés: Az “alacsonyabb polcokat” nevezhetjük emberi történelemnek?

Válasz: Így van. Ez idő alatt fejlesztettük ki a művészetet, tudományt, politikát, hadviselést, technológiát, és főképp a vallásokat. És most mindennek egy minőségi javuláson kell keresztül mennie.

Csakis a valódi, spirituális, altruista értékek helyezkedhetnek el fölöttünk. Ezek adják nekünk az erőt, irányt és lehetőséget, hogy rájuk áhítozzunk.

(részlet a KabTV “Hírek Michael Laitmannal” című műsorának 2017. szeptember 7.-I adásából)

https://laitman.com/2017/11/the-spread-of-kabbalah/

67 queries in 0,636 seconds.