Dr. Michael Laitman

A világ a személy belső állapota

Kérdés: Több elmélet is létezik a valóságérzékelésről, arról, hogy mi is a valóság, hogyan kapcsolódik az emberhez, és hogy van-e a személytől független létezése.

Newton például úgy gondolta, hogy a világ az emberhez köthető bármilyen kapcsolat nélkül is létezik. Mindegy, hogy létezik-e emberiség vagy nem, a világ nélküle is mindig létezett, és létezni is fog.

A relativitáselmélet kimondja, hogy az érzékelés relatív, és a megfigyelő helyzetétől és mozgási sebességétől függ.

A kvantumfizika arra a következtetésre jutott, hogy a világ egy illúzió, és a megfigyelőtől függ, azaz, mi hozzuk létre a világot.

Mit mond a kabbala az általunk érzett valóságról?

Válasz: A kabbala szerint a személy azt érzékeli, ami benne létezik. Vagyis, a teljes világ bennem van. Nincs világ rajtam kívül. Önmagam érzete, és a belsőmben végbemenő változások a körülöttem lévő világban lejátszódó változásokként tűnnek fel számomra.

Kivetítem a belső érzéseimet, véleményeimet és tapasztalataimat, és mindez a világról alkotott képek formájában rajzolódik ki. A világ a belső állapotom.

Baal HaSulam ezt írja a “Bevezetés a Zohár könyvébe” című művében: “Egy széles, csodálatosan benépesített világot látunk magunk előtt. De az igazság az, hogy mindeközben a saját bensőnkbe tekintünk. Más szavakkal, a hátsó agyunkban létezik egy fényképezőgép, ami mindent megörökít, ami felbukkan számunkra, de ezek között nincs, ami rajtunk kívül lenne.

Tehát minden, ami külsőnek tűnik, valójában az agyban történik. Itt különféle valóságképek cikáznak, amelyek úgy állítják be magukat, hogy körülöttem léteznek, de valójában semmi mások, csak a változó vágyaim, gondolataim, érzéseim és tapasztalásaim kivetülései. A világot bemutató képként élem meg őket.

Ha ez a kép nem az óriás méretű külvilágot mutatná, az azt benépesítő bolygókkal, emberekkel, virágokkal, állatokkal, és így tovább, akkor önmagamon belül olyan parányi dózisban érezném, hogy képtelen lennék a fejlődésre. És ilyen módon minden, ami bennem él, milliárdszoros nagyításban bomlik ki a külső környezetemben. Ezért elmondhatjuk, hogy a világ saját magunk projekciója.

https://laitman.com/2019/06/the-world-is-a-persons-inner-state/

67 queries in 0,717 seconds.