Dr. Michael Laitman

A kétféle szeretetről

Kérdés: A hétköznapi ember az anyának gyerekei felé megjelenő szeretetén keresztül érti meg a szeretet evilági megnyilvánulását. Mit tanulhatunk ebből a jelenségből annak érdekében, hogy elérjük a spirituális szeretetet?

Válasz: Nem javaslom, hogy nagyon elmerüljünk a pszichológiában, különösen az anya és gyerekei közötti szeretetben. Csak azért hozom gyakran ezt a példát, mert a valóságból merít, de más oka nincs. Az a szeretet, amit magunk között érünk el a csoportban, egyáltalán nem ilyen. Ez a szeretet az ellentétek közötti egyensúlyra épül.

Kérdés: Vagyis annak, amit az ember saját élettapasztalata alapján tud szeretetről és gyűlöletről, semmi köze sincs ahhoz a szeretethez, amiről a kabbala beszél. Miért nem más szóval fejezik ki a kabbalisták ezt a fogalmat?

Válasz: Annak érdekében, hogy megmagyarázzák a felső világot, a kabbalisták egoista világunk nyelvét, az ágak nyelvét használják. Nincs más a kezükben. A mi világunk tárgyaiból és jelenségeiből indulunk ki, és segítségükkel írjuk le a felső világot, mint aminek léte az ellentétes minőségek kölcsönös kiegyenlítődésén alapszik. De ez egyáltalán nem a mi világunk.

Nagyon keményen kell próbálkoznunk, hogy megtaláljuk a köztünk lévő helyes interakciós módot. Ez szükséges ahhoz, hogy megtanuljuk, miként építhetjük meg a spirituális szeretet és kapcsolódás megfelelő formáját.

Via – Laitman Blog

66 queries in 0,640 seconds.