Dr. Michael Laitman

Miért nem tekinthető a jótékonykodás adakozásnak?

Kérdés: A kabbala bölcsessége miért nem tekinti a jótékonykodást adakozásnak?

Válasz: A mi világunkban a jótékonykodás teljes mértékben egoisztikus. A személy nem vihet végbe helyes spirituális cselekedetet, mivel természettől fogva abszolút egoisták vagyunk.

Akármit is teszünk, senki felé nem adakozunk semmilyen módon: sem önmagunk, sem gyermekeink, rokonaink vagy mások irányában. Nem végezhetünk adakozási cselekedeteket, hiszen mi nem mások, mint megszerzési vágyak vagyunk.

Csak abban az esetben teremtjük meg az adakozás minőségét, ha egy meghatározott módszer szerint egységre lépünk. Egység nélkül, minden sóvárgásunk és közeledésünk egymás felé hiábavaló, és megmarad puszta erőlködésnek.

Amikor együtt vagyunk, legyen szó egy csoportról, tíz emberről vagy kettőről, és komoly erőfeszítéseket teszünk, és mindeközben a kabbalista források szerinti módon tanulunk – ekkor vonjuk magunkra a körülölelő Fényt és ez az, ami korrigálja egoizmusunkat.

Kérdés: Tehát képesek vagyunk adakozási cselekedeteket véghez vinni?

Válasz: Igen, de ahhoz, hogy ez megtörténjen, a kabbalista ajánlások és utasítások pontos végrehajtására van szükség. Meg kell, hogy idézzük, és magunkra kell, hogy vonjuk a felső világot. Részesülnünk kell a felső minőségből, mivel természetünk szerint abszolút mértékben egoisták vagyunk.

https://laitman.com/2017/04/why-charity-isnt-considered-bestowal/

67 queries in 0,645 seconds.