Dr. Michael Laitman

Mi határozza meg az ember jövőjét?

Kérdés: Mi határozza meg a személy jövőjét?

Válasz: Nem kérdés, hogy mindenkit izgat a jövő. Minden pillanatban betör a jelenbe, és jelenné alakul.

Így elmondhatjuk, hogy a jövő folyamatosan kapcsolódik hozzánk, és meghatározza a jelenünket. Ha tudjuk, hogy valami történni fog, még ha nem is olyan hamar, elkezdjük várni azt, és ez áthatja jelenünket, különösen a kedélyünket, vagy a világhoz és élethez való hozzáállásunkat. A jövő tehát olyan tényező, ami jelentősen befolyásolja az életünket.

Kérdés: Ez az, ami alapján az ember különbözik az állattól?

Válasz: Az állatok érzik a jövőt, de nem ugyanolyan mértékben, mint az ember, és nincs akkora fogékonyság bennük a jövő iránt.

Az ember jövője attól a módtól függ, ahogy elrendezi a jelenét. És ezért, ha úgy nézzük, jövő nem is létezik. Ha passzívan élünk, akkor definiáljuk a jövőt, annak milyenségét – tehát más emberektől, körülményektől és más tényezőktől tesszük függővé.

Amikor spirituális módon élünk, sem jövőről, sem jelenről nem beszélhetünk. Valahogy utalhatunk a múltra, mert akkor is egy állapotban tartózkodtunk, amikor az idő haladt, és bizonyos változások hatottak ránk. Mindazonáltal, ha én most a jelenben vagyok, világos módon létre hozhatok magamból egy teremtett lényt, aki nem rendelkezik jövővel.

A mi világunkban ez nagyon disszonánsan hangzik: “Nincs jövőd.” Ha ezt mondjuk valakinek, tulajdonképpen halálra ítéljük. A kabbala bölcseletében viszont ez nem így van. Nincs jövőd, mivel azt a jelenben, önmagadra hagyatkozva alakítod ki.

Menj, és csináld! Faragd ki, rajzold le, és akkor ez az, ami lesz. És mikor lesz? Amikor akarod.

Tehát nincs múlt, jelen, jövő, egyáltalán nincs világ, illetve az csupán a minőségeink festette ábra, ami a felső fény háttere előtt kirajzolódik számunkra. Ha ez így van, akkor mi értelme annak a kérdésnek, hogy: “Mit határoz meg az ember jövője?” Minden a személyen múlik.  

És nem csak abban a patetikus értelemben, ahogy mondani szoktuk: “Az ember saját jövőjének kovácsa.” Nem. Az igazság az, hogy minden egyes ember, aki ismeri önmaga befolyásolásának ezt az algoritmusát, valóban létre hozza önmagát és jövőjét, mivel belső vágyai azok, amelyek megteremtik őt, valamint a külső vágyakat, azaz a körülötte lévő világot. Tehát a jövő, annak minden elemével és részletével, tőle függ.

Nem egyszerű elérkezni erre a szintre. Azonban tudni kell, hogy képesek vagyunk rá, és egy szép nap meg is fogjuk cselekedni. Amíg ez el nem jön, addig sima fantáziálásnak tűnhet az egész.

https://laitman.com/2019/08/what-determines-the-future-of-a-person/

67 queries in 0,124 seconds.