Dr. Michael Laitman

Mi teszi különleges lénnyé az embert?

Kérdés: Ha például veszünk egy nyájat alkotó állatcsoportot, látjuk, hogy kommunisztikus társadalmat alkotnak, ahol minden közösségi jellegű. Tekinthetjük az embert a természet mutációjának? Egy különleges lénynek, akinél az egó hirtelen fejlődésnek indult?

Válasz: Az állati állapotában létező ember közönséges lény. De emberi egoizmussal rendelkezik, ami a természet többi része fölé helyezi.

A természet semmilyen szegmensében – kövületi, növényi és állati — sincs egoizmus; minden az ösztönről, a túlélési vágyról szól. A túlélést szolgáló ösztönös vágy, a természet merev törvényeinek kielégítése úgy van jelen ezeken a szinteken, mint egy merev lemezen, ami állandó memóriaként tárolja ezeket; tehát itt nem beszélhetünk egoizmusról.

Az egoizmus a túlzás iránti vágy. Többet akarok, mint amennyi az anyagi létezésemhez szükséges. Viszont ha természetes módon küzdök a létezésemért, ezt nem tekintjük egoizmusnak.

Az egoizmus hozzáadásával vált az ember különlegessé. Kiemelkedik minden más állat közül, és különleges lényként kezd el fejlődni.

https://laitman.com/2018/05/what-makes-man-special/

67 queries in 0,627 seconds.