Dr. Michael Laitman

“Mi a liberalizmus” (Quora)

Michael Laitman,  Quora-ról: “Mi a liberalizmus?

Liberalizmus:

Mindenki számára van hely, hogy elmondja, amit akar. Nem gyűlölnek senkit. Nyíltan beszélhet és pluralista módon, azaz lehetővé téve több véleményt. Elérhetjük a párbeszédet – de mindenekelőtt, megértjük egymást, és fokozatosan integrálódunk egymásba.  Az ilyen emberi magatartás következményeként jobban megértjük az emberi társadalmat.

Ha azonban továbbra is fennáll az a helyzet, ami napjainkban van – ahol az egyik fél utálja a másikat -, akkor erre nem tekinthetünk úgy, mint „liberalizmus” vagy „demokratikus”. Az az oldal, amely a másikat „nem demokratikusnak” tartja, az már nem demokratikus oldal. 

Az érdekeken alapuló politika ezen formája halott.

Saját bőrömön tapasztaltam meg ezt a Szovjetunióban. Kedves szavakat használtak a testvéri szeretetről és az egységről, hogy ezekkel fedjék le az emberöléseket. Csupán hatalmi motívumoknak használták, hogy ezzel fedezzék a társadalmi megosztottságot és a gyűlöletet, ami akkor a valóság volt. Hatalmas befektetéseik ennek az ideának a propagandájába, oda jutott, hogy nem csak a saját embereiket nyűgözték le, hanem a társadalmakat is egészen Nyugat-Európáig.

Egy ideig működött, majd az egész összeomlott.

Ma azonban, ott van az egyik oldalunk, ami azt mondja, hogy liberális és demokratikus, miközben gyűlöli a másik oldalt, teljesen el akarja törölni azt, sőt, erőszakosan tiltakozik ellenük, akkor mégis, milyen demokrácia ez?

A demokrácia az, amikor a problémákat békésen és ésszerűen rendezzük el.

A liberalizmus az, amikor összegyűjtjük mások véleményét, és mindenkit össze akarunk kapcsolni egy társadalmi párbeszédben.

67 queries in 0,650 seconds.