Dr. Michael Laitman

A négy feltételről

Kérdés: Megtilthatja a csoport, hogy egy barát nem megfelelő viselkedés miatt részt vegyen a kongresszuson?

Válasz: Minden esetet külön kell elbírálni. Ha általánosságban nézzük, ezeknek a kritériumoknak kell megfelelni:

  • napi részvétel a reggeli leckéken
  • Maaser (tized) fizetése
  • részvétel a barátok találkozóin
  • lehetőségekhez képest részt venni a terjesztésben

Ezek a kötelező feltételek. Ha valaki megfelel nekik, helye van a kongresszuson.

Néhány enyhítést azonban eszközöltünk, és nem a fenti kritériumok alapján bíráljuk el a résztvevőket. Sokan nem fizetik a tizedet, nem vesznek részt a reggeli leckéken, stb. Ezek az emberek bizonyára nincsenek teljesen tisztában a szándékunkkal és a tevékenységünkkel. Ennek ellenére ez nem jelenti azt, hogy a kongresszus kudarcba fog fulladni, és csak egy “rutinesemény” lesz belőle.

A különböző emberek Adam HaRishon kollektív lelkének különböző részeiből származnak. Ezért némelyiküknek kétszer vagy háromszor annyi időt vesz igénybe, hogy beleszokjanak a rendszerbe. Bizonyos tekintetben fejlődhetnek, de nehézség számukra a belső átalakulás. Ők azok, akik akár visszafelé fejlődnek: durvábbak, figyelmetlenebbek lesznek. A fő dolog, hogy ne ítélj meg senkit, ameddig nem bújtál a bőrébe!

Mindent egybevéve, nem ítélünk meg barátokat a külső viselkedésük alapján. Ez alól kivétel a terjesztési munka. A lényeg, hogy a személy tartózkodjon a tiszteletlenségtől.

Kérdés: Vagyis a felsorolt kritériumok egyelőre ajánlások és nem előírások?

Válasz: A mostani időkben nem tartjuk őket kötelező érvényűnek, de mindenkinek tudnia kell, hogy aki nem tartja be őket, az lemarad. Részt vehet a tevékenységeinkben, de nem ér el haladást. Az ilyen személy nem okoz zavart a kongresszuson, sőt, emelkedést él meg, de nem olyan emberként, aki Egyiptomból szabadult.

Ezek az emberek esélyt kapnak, hogy velünk legyenek, egy alacsonyabb szinten, ami behatárolja az érzéseket és az előbbre jutást. Ezzel nem nekünk van dolgunk.

https://laitman.com/2012/02/four-conditions/

67 queries in 0,115 seconds.