Dr. Michael Laitman

A filozófia és a kabbala közötti különbségről

Kérdés: Azt olvastam a Wikipédián, hogy a kabbala és a filozófia két tudásrendszer, amely a világot és az embert kutatja. Mindkettő alapja azonos: a létezés céljának vizsgálata.

Ha a filozófia eredetéről gondolkodunk, fontos lehet, amit Johann Reichlin, a 15.-16. század fordulóján élt humanista filológus írt: a mesterének tekintett Püthagorasz, a filozófia atyja, nem a görögöktől, hanem a zsidóktól kölcsönözte a tanait. Ezért helyesebb volna őt kabbalistának nevezni. Ő volt az első, aki a kortársai számára ismeretlen “kabbala” szót a görög “filozófiára” fordította.

A görögök tényleg a kabbalistákkal tanultak?

Válasz: A zsidó próféták korában a görögök valóban a kabbalistákkal tanultak.

Abban az időben az emberek között már létezett a kapcsolat, és a zsidók bárkit befogadtak, aki tanulni akart. Hasonlóan működött mindez, mint az ősi Babilonban. Azok, akik akartak, csatlakoztak Ábrahámhoz, és azok, akik akkor nem akartak, később is megtehették ezt. A kabbala elérhető volt mindenki számára.

Kérdés: Mi a különbség a kabbala és a filozófia között? Lehet esetleg az, hogy a filozófiával ellentétben, a kabbala nem él az elvont, spekulatív érvelés módszerével pl. a lélek vagy Isten kapcsán?

Válasz: Igen, mivel a filozófiának nem áll rendelkezésére egy egyértelmű eszköz, amellyel hozzáférhetne a személyhez. Nem tudja, hogyan kezdjen el “kutakodni” benne, hogyan tanulmányozza a vágyakat és azok különböző fokozatait, hogyan vizsgálja a személy szándékait. Nem tesz különbséget a személy önmagát vagy másokat szolgáló szándékai között.

A filozófia nem tanulmányozza az önmagunkból történő kilépést mások felé, vagy a vágyak felemelését/leszállítását; nem foglalkozik avval, hogyan dolgozzunk a vágyak/szándékok emelkedésének vagy zuhanásának állapotában, és így tovább. A kabbala tudomány, egy nagyon komoly belső spirituális pszichológia.

Kérdés: Mondhatjuk azt, hogy a filozófusok a kabbalisták tanítványai, de nem jutottak el a Teremtő megértéséhez, vagyis nem fejlesztettek ki szűrőt, hanem egész egyszerűen megmaradtak a tudás szintjén, és aztán ebből kifejlesztették a filozófiának nevezett tudományt?

Válasz: Így igaz. Mivel nem tudták elérni a felső világot és a Teremtőt, elmozdultak a logikus gondolkodás irányába, amihez az elmét és a ráción alapuló következtetéseket használják.

Ebből következik, hogy a filozófia természetesen nem tudomány. Manapság csak azok lesznek filozófusok, akik meddő gondolatokkal kívánják kitölteni az életüket.

https://laitman.com/2019/09/what-is-the-difference-between-philosophy-and-kabbalah/

67 queries in 0,126 seconds.