Dr. Michael Laitman

Királyok és udvari bolondok

Kérdés: A környezetemben megszokott vicceket mesélni, hogy laza atmoszférát teremtsünk. Mit tegyek, ha én természetemnél fogva nem szeretem a vicceket?

Válasz: A viccek elősegítik, hogy kölcsönösen benne foglaltassunk egymásban. De ezek okos viccek kell, hogy legyenek, tele árnyalt humorral.

Régen például minden király udvarában élt egy udvari bolond. Bármit csinálhatott, amihez kedve volt, még a királyból is gúnyt űzhetett. Bárki más ugyanezért a fejével fizetett volna, de a bolond kivétel volt. Noha a királyok komoly, eltökélt emberek voltak, mégis udvari bolondot tartottak maguk mellett. Miért volt szükségük erre?

Azok, akiket királlyá koronáztak, a környezetük minden tagjánál magasabban helyezkedtek el. Vagyis senki nem gyakorolhatott befolyást rájuk. Abban az időben az udvari bolond volt az, aki javíthatott a király kedélyén, és ezzel segített neki, hogy a számos problémával megküzdhessen.

Ha valami kellemetlenség vagy baj történt, a bolond szórakoztatni kezdte a királyt, aki erre megnyugodott, és más megvilágításban gondolhatta át a történteket. Ez egy nagyon fontos és mély működésre világít rá.

https://laitman.com/2015/01/kings-and-jokers/

67 queries in 0,131 seconds.