Dr. Michael Laitman

Hogyan kerüljük el a bálványimádást?

Kérdés: Létezik egy bizonyos kettősség: egyrészt az egységre lépés a Teremtővel, másfelől a kapcsolódás a barátokkal.

Nem tudok egyenlőségjelet tenni a két koncepció közé. Az az érzésem, hogy vagy a barátaimmal, vagy a Teremtővel vagyok. Ez bálványimádásnak számít? Vagy: ez a hozzáállás bálványimádást eredményez?

Válasz: Igen, így van. Ha az egoizmusod húz a Teremtő felé, ez bálványimádás. Úgy tűnik az egónak, hogy a Teremtőnél talál kitöltést. Ilyen módon akarja, hogy kötődj a Teremtőhöz: “akarom a Teremtőt, szeretem a Teremtőt, egyesülünk, megtöltöm magam Vele, megteszek Őérte mindent, ha Vele vagyunk, mindent sikerre viszünk.

Megjegyzés: Igen, de a Teremtő benne van a barátokban. Ő áll mögöttük, Ő van a kapcsolódásban. De ezt csak tudom, és nagyon ritkán érzem.

Rav kommentje: Ez a problémád.

Kérdés: Képesek vagyunk ezt együtt megoldani?

Válasz: Nem, ezt a tizeseddel és a Teremtővel fogod tudni megoldani. Nincs más mód.

Kérdés: Mit kell nekem személy szerint adnom a tizesemnek, hogy végre ne erre a “mitológiai figurára” összpontosítsak?

Válasz: Magyarázd el nekik, hogy a Teremtő kizárólag a tizesen belül érhető el. Máskülönben nem találsz Rá, vagy a bálványimádás bűnébe esel. Úgy is hívják ezt, hogy “teremtünk magunknak egy bálványt”, valamilyen szobrot.

Csakis a tizesen belül, és csak akkor nyilvánul meg a barátok között az adakozás általános képe (aminek a neve: Teremtő), ha ők megfelelő viszonyt alakítanak ki egymás között. Ezért mondja a Teremtő: “Te teremtettél engem.” Valóban, az egymással való helyes kölcsönkapcsolatok segítségével megteremtjük a Teremtő képét. Mindezek előtt Ő nem is létezik. Ebből kifolyólag hívják a Teremtőt Bore-nak — Bo u-Reh (Gyere és láss!)

https://laitman.com/2019/11/how-not-to-be-an-idol-worshiper/

67 queries in 0,114 seconds.