Dr. Michael Laitman

Férfi és nő, nyolcadik rész

Családi élet – a tárgyaláson alapuló rendszer

Megjegyzés: A kabbalisták azt tanácsolják, hogy a családi viszályok megelőzése céljából már előre határozzunk meg egy világos keretet, és fektessünk le kapcsolati határokat. Nem szabad félnünk, hogy ezekre emlékeztessük egymást, és attól sem, hogy megsértésük esetén jelezzünk a másik felé.

Rav kommentje: A családi élet egy olyan egyezség, amely persze változhat. De így is egy szerződésen alapuló rendszer.

Két ember szerződéses viszonyba lép egymással. A szerződés időben elnyúló, folyamatosan változó és fejlődő. A felekhez később gyerekek, közös ingatlan és egymásra gyakorolt hatások is társulnak, amelyek hatványozzák azokat a benyomásokat, amelyet a partnerek az életükre, a családra gyakorolnak.

Más szavakkal, folyamatosan tágítják a szerződés hatókörét. Ezért a szerződést minden lehetséges alkalommal meg kell vitatni.

Megjegyzés: Ugyanez a megállapodás áll a hasonló elgondolásokkal bíró barátok alkotta kabbalista csoport hátterében is. Nekem mégis úgy tűnik, hogy a családban jóval több a kommunikáció és az interakció, mint a kabbalista csoportban. Legalábbis, ami az anyagi és érzelmi megnyilvánulásokat illeti.

A hasonló emberek alkotta csoportot a megegyező elgondolás tartja össze. Ez azonban elvont, és nem jelenik meg az érzések szintjén.

Rav kommentje: Ha lehetséges volna ilyenfajta kapcsolatot, ilyenfajta egységet létre hozni egy házaspár tagjainál, az a spirituális cél elérésének tekintetében komoly ösztönző erővel bírna.

Kérdés: Ez azt jelenti, hogy ha mindkét fél elfogadja, akkor átvehetik a csoportmunkára vonatkozó, Rabash-féle alapelveket, és alkalmazhatják azokat családon belül?

Válasz: Ez nagyon nehéz, de lehetséges.

Kérdés: Jól értem, hogy jóval nehezebb a használatuk a családban, mint a csoportban?

Válasz: Nem tudom. Nehéz erről beszélnem. Noha a tanítványaim közül tettek erre néhányan sikeres kísérletet, ami nagy öröm számomra, ez még így is csak néhány elszigetelt eset.

Kérdés: Ezzel együtt, javasolná pároknak ezt a típusú munkát?

Válasz: Igen és nem. A probléma az, hogy a férfinak először meg kell tanulnia, hogy a férfi csoporton belül saját maga ura legyen.

Ezt az ember történelmi múltjában is látjuk. Amikor férfivá válik, vagyis a férfiak csoportjában van, ahol elkezdi megszerezni a kapcsolatot a Teremtővel, ez az a pont, amikor képessé válik arra, hogy a megfelelő nővel kapcsolódjon. Nem egyszerű folyamat.

Kérdés: A családban végzett munka felválthatja a csoportmunkát?

Válasz: Azt tanácsolom, hogy senki ne kezdje el a munkát otthon, amíg igazán be nem dolgozta magát a csoportba.

https://laitman.com/2019/12/male-and-female-part-8/

67 queries in 0,667 seconds.