Dr. Michael Laitman

Ima: odafordulás önmagamhoz

Kérdés: Sok definíciója létezik az imának, amelyek több ponton eltérnek egymástól. De abban mindenki egyetért, hogy az ima a Teremtő, az Isten felé intézett kérés.

Általában az ima a következő felosztást követi: először dícsérjük a Teremtőt, aztán valamilyen bűn megbocsátását kérjük, és harmadikként hálát adunk minden jóért, amit kaptunk Tőle. Hasonlóan néz ez ki a kabbalában is, vagy valamiképpen különbözik ettől a szerkezettől?

Válasz: A kabbalában ez az egész egy egyoldalú játék. Nincs kit megszólítanom. Nem azért, mert nincs felső erő, hanem mert nincs értelme. Az ima a héber ’lehitpalel’ igéből jön, melynek jelentése: megítélni önmagam. Senki nem ítél meg engem, és ha valakihez fordulnom kell, az csakis én magam vagyok.

Minden ima így működik. Az ima, önmagam megszólításán keresztül, segít nekem, hogy leellenőrizzem: Mit teszek helyesen? Mikben járok el helytelenül? Mit tehetek, hogy fejlődjek, javítsak az állapotomon? Mit jelent az, hogy jobbá válni? Hogyan tudok jobbá válni, és kivel kell összemérnem magam? És még sokáig sorolhatnám a kérdéseket. Természetesen dícsérnem kell a Teremtőt, hogy a szeretet és adakozás, azaz a Teremtő minőségei legyenek a legfontosabbak számomra.

Kérdés: Kell megbocsátásért imádkoznom? Ha igen, kitől kérjem azt?

Válasz: Nincs kitől megbocsátást kérni, mivel a Teremtő a teljesség. Ha hozzá fordulok megbocsátásért, az gyakorlatilag ugyanaz, mintha magam felé fordulok. Elkezdem megérezni, hogy helyesen cselekedtem-e, hogyan kellett volna viselkednem, és hogyan járjak el a jövőben. Tehát önmagunk megítéléséről van szó – tudatosítjuk a gonosz hajlamot, és annak módját, ahogy a gonoszt jóvá alakíthatjuk.

Ezután pedig megköszönöm a Teremtő segítségét. De még egyszer mondom: egész idő alatt önmagamhoz szólok, hiszen a Teremtő egyet jelent a szeretet és adakozás abszolút minőségeivel, és csak annyira tudom Őt felébreszteni, amilyen mértékben rendelkezem a vággyal, hogy hasonló legyek Hozzá.

Kérdés: Csak a helyes imát hallgatja meg a Teremtő?

Válasz: Természetesen. És a helyes ima nem más, mint a vágyam, hogy hasonlóvá válja Hozzá. Semmi más.

https://laitman.com/2020/05/prayer-turning-to-oneself/

67 queries in 0,635 seconds.