Dr. Michael Laitman

Egy dollár vagy ezer dollár?

Komment: Tanára, Rabash a következő példával illusztrálta az értelem feletti hitet. Egy barát kölcsön kér tőled 1000 dollárt, majd odaad egy egydollárost tartalmazó borítékot. Amint ezt megpillantod, a hited erejével azt kell látnod, hogy a teljes összeg ott van a borítékban.

Rav válasza: Ha kinyitod a borítékot, és látod, hogy egy dollárt kaptál, akkor ez megfelel az értelmen belüli hitnek.

Ha ellenőrzöd az összeget, és egy dollárt találsz, de azt 1000 dollárnak tekinted, akkor az értelem feletti hit állapotában vagy.

Ha bízol a barátod szavában, miszerint a teljes összeg a borítékban van, és nem is számolod meg, akkor az értelem alatti hit alapján jártál el.

Az embernek mondanak valamit, amiben hisz, és így éli az életét, imádkozik, és a tanultak szerint cselekszik. Ezt nevezik a parancsolatok „szokás alapú teljesítésének”.

Kérdés: Hívhatjuk ateistáknak az értelmen belüli hit embereit?

Válasz: Igen. Számukra az egész világ a tudáson alapul. Nem fogadnak el semmit a hitük alapján.

Kérdés: A kabbala különálló dolog, mivel segítségével minden kutatható és igazolható. De ehhez axiómaként kell elfogadni tanításait. Igaz ez?

Válasz: Magad ellenőrzöd le, így emelkedsz a tudásodat meghazudtolva egyre magasabbra. Ez a folyamat, amivel a következő, magasabb szinthez kapcsolódhatsz.

Kérdés: Szükségünk van a kabbalában tudásra? Réges régen, a kabbala tanulása előtt, az embereknek kötelező volt a hét tudományágat tanulmányozniuk.

Válasz: Erre azért volt szükség, mert az elmúlt évszázadokban a korábbi generációk képviselőinek lelki rétegei ilyen módon korrigálódtak. Manapság ez már elhanyagolható.

Komment: Látható, hogy Baal HaSzulam mennyit ír pszichológiai és filozófiai tanulmányairól.

Rav válasza: Ez természetes, hiszen a teremtés egészét, ami nem más, mint az élvezetre irányuló vágy, meg kellett valósítani. Így hát különféle módokon kellett viszonyulni a vágyhoz, a teremtés anyagához. Volt egy időszak, amikor az emberek kínozták magukat, hogy az anyag fölé emelkedjenek: a földön aludtak, a legegyszerűbb ételeket fogyasztották, rongyokba öltözködtek, stb.

Általánosságban elmondható, hogy a felső világ megértésének, a vágyak korrekciójának folyamata során a kabbalisták különböző korszakokon mentek keresztül.

https://laitman.com/2020/05/one-dollar-or-a-thousand/

67 queries in 0,664 seconds.