Dr. Michael Laitman

Az igazság szeretete vezet minket a spiritualitásba

Mi a spiritualitás lényege? A spiritualitás az egoista emberi természetünkkel ellentétes, adakozó minőség.

Minden gondolatunk, vágyunk és cselekedetünk mögött az emberi ego, azaz az élvezetre irányuló vágy húzódik meg.

Ebből az következik, hogy észlelésünket az ego alakítja, attól függően, hogy az adott tárgyat élvezeti forrásnak, vagy az élvezetet veszélyeztető tényezőnek ítéli.

Ezért, ha bepillantást akarunk nyerni a spiritualitásba – tehát tudomást akarunk szerezni a minket körülvevő, egoista percepciónk által érzékelhetetlen valóságról –, új alapokra kell helyeznünk saját magunkat. És ebben a folyamatban a környezetnek kiemelkedő szerep jut.

Vagyis, mivel az altruizmus láthatatlan számunkra, és ellentétes az egoizmussal, a környezetünk segítségére szorulunk. A környezet motiválása, inspirációja vagy éppen kitartó piszkálása hatására jön meg a vágyunk, hogy elérjük az egoizmussal ellentétes minőséget.

Amikor átlépünk a korporalitásból a spiritualitásba, egoizmusból az altruizmusba, egy új világ nyílik meg számunkra, ami mindig is körbe vett minket, de képtelenek voltunk érzékelni.

A kabbala ezt az új világot „spirituális” vagy „felső” világnak hívja.

Jelenlegi nézeteink a világról olyan észleletek, amiket az ego alapoz meg, hogy különféle módokon megvédjen és kényelmet biztosítson a számunkra.

Ilyen esetben az „igazság” nem más, mint az, ami egybeesik az ego-alapú nézeteinkkel.

Keressük, mivel támaszthatjuk alá nézeteinket, és mindent elvetünk, ami ellentmond nekik. Így végül nem születik meg bennünk a vágy, hogy megváltoztassuk önmagunkat.

Akkor hogyan érhetjük el a változásra irányuló vágyat, hogy felfedezhessük a spiritualitást?

Ha önmagunktól, azaz pozitív eszközök segítségével nem megy, akkor belép életünkbe a szenvedés. Több és több teret nyer, hogy megmutassa: a tisztán egoista irány, amelyet választottunk, problémákat eredményez, ezért változásra van szükség.

Azonban a szenvedés önmagában nem eredményez változást, legfeljebb változást akaró vágyat. Ennek hatására keresünk jelenlegi életünktől eltérő közeget és befolyást. Így fejlődhetünk spirituális értelemben.

67 queries in 0,625 seconds.