Dr. Michael Laitman

Felfelé, a hit 125 lépésén keresztül

Az értelem feletti hit, az egy spirituális fokozat, amelyet fel kell építenünk a jelenlegi állapotunk felett, és amelyet “értelemnek” hívunk.

A magasabb szinteket nem én uralom a vágyaimmal, érzéseimmel és értelmemmel; kizárólag a Teremtő uralja. Ez a legmagasabb szint számomra, amelyben „Nincs más, csak a Teremtő, a jó, aki jót cselekszik”. Ezt a hit szintjének hívják. Megérthetem ezt, feltéve, hogy „hiszek”, vagyis ha elérem az adományozás vagy a Bina tulajdonságát..

Magam fölé emelkedek és azt mondom: „Van szemem, de nem látok. Van fülem, de nem hallok”; vagyis elfogadom a Teremtő fennhatóságát. Amennyire el tudom dönteni, hogy a valóságban csak a Teremtő cselekszik, annyira lesz “hitem” spirituális szintje magasabb mint az értelmem.

Ezért az összes munkánk, ettől a pillanattól kezdve a korrekció végéig, az értelem feletti hit egyre nagyobb fokú elérése. Összesen 125 lépcsőfok van a felemelkedésre, és minden egyes szinten egy adott mértékkel az adakozásunk ereje, – amit hitnek nevezünk- meghaladja a megszerzés erejét, amelyet pedig értelemnek nevezünk.

Végül is, nem értjük a Teremtőt, és nem is érezzük Őt. Minden alkalommal egy kezdő állapotból kell Őt felfognunk,  a teljes ismeretlenség – és az értelem érzéketlen állapotából kiindulva kell Őt érzékelni, azaz az öntudatlan állapotból, a tudatosság állapotába kel kerülnünk.

Ezért teljes mértékben el kell fogadnunk a Teremtő irányítását, amely az egész világom felett uralkodik. Ez nevezzük hitnek. Meg kell próbálnunk fenntartani, amennyire csak lehetséges a tudását és az érzékelését annak, hogy a Teremtő az egyetlen uralkodó a világon.

[264990]
Első része a Napi Kabbala leckének 20/05/20 
Rabas Írásaiból “Az értelem feletti állapottal kapcsolatosan” 
Forrás: https://laitman.com/2020/06/up-the-125-steps-of-faith/ 
67 queries in 0,631 seconds.